Trwa ładowanie...
ddb569o

Też używasz śmietany do spaghetti carbonara? Robi się je zupełnie inaczej

Polacy kochają kuchnię włoską. Spośród niezliczonych past i dań, bardzo chętnie przyrządzamy w domach spaghetti carbonara. Często do aromatycznego sosu o idealnej konsystencji dodajemy śmietanę. Okazuje się, że to duży błąd.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nie dodawaj śmietany do spaghetti carbonara.
Nie dodawaj śmietany do spaghetti carbonara. (123RF)
ddb569o

Przepis na pyszną carobnarę bez śmietany pochodzi z bloga roadtripbus.pl. W przepisie nie ma ani łyżeczki śmietany – są za to jajka, ser oraz przyprawy. Co więcej, jego autorzy zalecają, by zgodnie z włoską tradycją, do swojego dania dodać wieprzowe policzki (guanciale) lub zwijany boczek (pancetta), które bez problemu można dostać w polskich sklepach.

Składniki:
160 gramów makaronu spaghetti
70 gramów guanciale, panchetty, ewentualnie wędzonego boczku (w kawałku)
50 gramów sera pecorino lub parmezanu
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu

Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił.

ddb569o

Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy.

Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy. Autorzy przepisu zalecają, by temperatura smażenia nie była zbyt wysoka, bo wówczas zamiast pięknego, kremowego sosu powstanie jajecznica. Serwując spaghetti carbonara, posypujemy danie startym serem i odrobiną pieprzu. Wypróbujecie ten przepis?

*Zobacz też: Carbonara według przepisu z 1900 roku *

ddb569o

Podziel się opinią

Share

ddb569o

ddb569o