Też używasz śmietany do spaghetti carbonara? Robi się je zupełnie inaczej

Polacy kochają kuchnię włoską. Spośród niezliczonych past i dań, bardzo chętnie przyrządzamy w domach spaghetti carbonara. Często do aromatycznego sosu o idealnej konsystencji dodajemy śmietanę. Okazuje się, że to duży błąd.

Nie dodawaj śmietany do spaghetti carbonara.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Przepis na pyszną carobnarę bez śmietany pochodzi z bloga roadtripbus.pl. W przepisie nie ma ani łyżeczki śmietany – są za to jajka, ser oraz przyprawy. Co więcej, jego autorzy zalecają, by zgodnie z włoską tradycją, do swojego dania dodać wieprzowe policzki (guanciale) lub zwijany boczek (pancetta), które bez problemu można dostać w polskich sklepach.

Składniki:
160 gramów makaronu spaghetti
70 gramów guanciale, panchetty, ewentualnie wędzonego boczku (w kawałku)
50 gramów sera pecorino lub parmezanu
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu

Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił.

Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy.

Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy. Autorzy przepisu zalecają, by temperatura smażenia nie była zbyt wysoka, bo wówczas zamiast pięknego, kremowego sosu powstanie jajecznica. Serwując spaghetti carbonara, posypujemy danie startym serem i odrobiną pieprzu. Wypróbujecie ten przepis?

Zobacz też: Carbonara według przepisu z 1900 roku

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce