Też używasz śmietany do spaghetti carbonara? Robi się je zupełnie inaczej

Polacy kochają kuchnię włoską. Spośród niezliczonych past i dań, bardzo chętnie przyrządzamy w domach spaghetti carbonara. Często do aromatycznego sosu o idealnej konsystencji dodajemy śmietanę. Okazuje się, że to duży błąd.

Nie dodawaj śmietany do spaghetti carbonara.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik
4

Przepis na pyszną carobnarę bez śmietany pochodzi z bloga roadtripbus.pl. W przepisie nie ma ani łyżeczki śmietany – są za to jajka, ser oraz przyprawy. Co więcej, jego autorzy zalecają, by zgodnie z włoską tradycją, do swojego dania dodać wieprzowe policzki (guanciale) lub zwijany boczek (pancetta), które bez problemu można dostać w polskich sklepach.

Składniki:
160 gramów makaronu spaghetti
70 gramów guanciale, panchetty, ewentualnie wędzonego boczku (w kawałku)
50 gramów sera pecorino lub parmezanu
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu

Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił.

Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy.

Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy. Autorzy przepisu zalecają, by temperatura smażenia nie była zbyt wysoka, bo wówczas zamiast pięknego, kremowego sosu powstanie jajecznica. Serwując spaghetti carbonara, posypujemy danie startym serem i odrobiną pieprzu. Wypróbujecie ten przepis?

Zobacz też: Carbonara według przepisu z 1900 roku

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek