Trwa ładowanie...

Też używasz śmietany do spaghetti carbonara? Robi się je zupełnie inaczej

Polacy kochają kuchnię włoską. Spośród niezliczonych past i dań, bardzo chętnie przyrządzamy w domach spaghetti carbonara. Często do aromatycznego sosu o idealnej konsystencji dodajemy śmietanę. Okazuje się, że to duży błąd.

Też używasz śmietany do spaghetti carbonara? Robi się je zupełnie inaczejŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Przepis na pyszną carobnarę bez śmietany pochodzi z bloga roadtripbus.pl. W przepisie nie ma ani łyżeczki śmietany – są za to jajka, ser oraz przyprawy. Co więcej, jego autorzy zalecają, by zgodnie z włoską tradycją, do swojego dania dodać wieprzowe policzki (guanciale) lub zwijany boczek (pancetta), które bez problemu można dostać w polskich sklepach.

Składniki:
160 gramów makaronu spaghetti
70 gramów guanciale, panchetty, ewentualnie wędzonego boczku (w kawałku)
50 gramów sera pecorino lub parmezanu
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu

Przygotowanie carbonary zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy mięso: z boczku odcinamy skórę i wrzucamy ją na gorącą patelnię. Pozostałą część boczku kroimy w kostkę. Następnie obieramy i zgniatamy ząbek czosnku. Boczek i czosnek przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po jakimś czasie usuwamy z patelni czosnek, by się nie przypalił.

Rozbijamy w misce 2 jajka. Dodajemy 25 g startego parmezanu oraz szczyptę pieprzu. Wszystko mieszamy.

d3zrlz5

Następnie ugotowany makaron, bez odcedzania, przekładamy bezpośrednio na patelnię. Dodajemy sos z jajek i sera i energicznie mieszamy. Autorzy przepisu zalecają, by temperatura smażenia nie była zbyt wysoka, bo wówczas zamiast pięknego, kremowego sosu powstanie jajecznica. Serwując spaghetti carbonara, posypujemy danie startym serem i odrobiną pieprzu. Wypróbujecie ten przepis?

Zobacz też: Carbonara według przepisu z 1900 roku

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj