3 dania ze szpinakiem w roli głównej, których przygotowanie zajmuje 15 minut

Zawiera ogromne ilości cennych składników. Bogaty w przeciwutleniacze, żelazo, wapń i szereg witamin. Szpinak. Właśnie nadszedł jego czas i możemy go znaleźć w każdym warzywniaku.

Pamiętaj, aby twoje danie było zawsze pięknie podane!
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Hangel

Szpinak idealnie sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Jest tak uniwersalny, że znajdzie swoje zastosowanie nawet w deserach. Właśnie dlatego, że jest tak uniwersalny, przygotowałam 3 przepisy na każdą porę dnia, które są bardzo proste i szybkie. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut, gwarantuję. Przepisy zawierają ilość składników potrzebnych do przygotowania dań dla jednej osoby.

Śniadanie:

Szpinakowa Szakszuka

Szakszuka zwykle składa się z bazy z sosu pomidorowego i zapieczonych na niej jajek. Ta, którą ja proponuję, zamiast pomidorów ma szpinak z czosnkiem. Smakuje wyśmienicie, sprawia że czujemy się lekko, ale jesteśmy nasyceni.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Dwie garści szpinaku
  • 2 jajka
  • Łyżka tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszklą, dodaj szpinak. Nie obawiaj się, że jest go tak dużo – po chwili pod wpływem temperatury straci na objętości. Podsmażaj go z cebulą i czosnkiem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wbij na bazę jajka. Nie mieszaj ich, tylko zostaw, tak jak podczas robienia jajek sadzonych. Poczekaj, aż białko się zetnie. Posyp parmezanem. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Obiad:

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

To pyszne danie obiadowe, w którym główną rolę odgrywa właśnie szpinak. To jego ma być najwięcej. Gdy po raz pierwszy robiłam ten makaron, byłam zaskoczona, że nigdy wcześniej nie wpadłam na połączenie szpinaku z pieczarkami. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 garści szpinaku
  • 5 pieczarek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka masła
  • 100g makaronu tagliatelle

Sposób przygotowania:

Zagotuj litr wody i wrzuć makaron. Gdy ten będzie się gotował, wykorzystaj czas na posiekanie czosnku i pokrojenie cebuli oraz pieczarek. Podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki na oliwie. Dodaj szpinak i łyżkę masła, które doda smaku naszemu daniu. Wszystko wymieszaj. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię do sosu, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Kolacja:

Sałatka ze szpinakiem

Ta sałatka sprawdzi się idealnie na kolację. Jest lekka, prosta i pyszna!

Składniki:

  • Garść szpinaku
  • Kilka pomidorków cherry
  • Kilka oliwek
  • Kulka mozzarelli
  • Pestki słonecznika
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Na talerzu połóż szpinak jako bazę. Pomidorki przekrój na pół, mozzarellę pokrój w kostkę i ułóż na szpinaku. Dodaj oliwki w całości, posyp słonecznikiem, przypraw i polej oliwą. Gotowe!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów