Trwa ładowanie...
d68iw7e

3 dania ze szpinakiem w roli głównej, których przygotowanie zajmuje 15 minut

Zawiera ogromne ilości cennych składników. Bogaty w przeciwutleniacze, żelazo, wapń i szereg witamin. Szpinak. Właśnie nadszedł jego czas i możemy go znaleźć w każdym warzywniaku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pamiętaj, aby twoje danie było zawsze pięknie podane! (123RF)
d68iw7e

Szpinak idealnie sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Jest tak uniwersalny, że znajdzie swoje zastosowanie nawet w deserach. Właśnie dlatego, że jest tak uniwersalny, przygotowałam 3 przepisy na każdą porę dnia, które są bardzo proste i szybkie. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut, gwarantuję. Przepisy zawierają ilość składników potrzebnych do przygotowania dań dla jednej osoby.

*Śniadanie: *

Szpinakowa Szakszuka

d68iw7e

Szakszuka zwykle składa się z bazy z sosu pomidorowego i zapieczonych na niej jajek. Ta, którą ja proponuję, zamiast pomidorów ma szpinak z czosnkiem. Smakuje wyśmienicie, sprawia że czujemy się lekko, ale jesteśmy nasyceni.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Dwie garści szpinaku
  • 2 jajka
  • Łyżka tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszklą, dodaj szpinak. Nie obawiaj się, że jest go tak dużo – po chwili pod wpływem temperatury straci na objętości. Podsmażaj go z cebulą i czosnkiem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wbij na bazę jajka. Nie mieszaj ich, tylko zostaw, tak jak podczas robienia jajek sadzonych. Poczekaj, aż białko się zetnie. Posyp parmezanem. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

d68iw7e

Obiad:

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami

To pyszne danie obiadowe, w którym główną rolę odgrywa właśnie szpinak. To jego ma być najwięcej. Gdy po raz pierwszy robiłam ten makaron, byłam zaskoczona, że nigdy wcześniej nie wpadłam na połączenie szpinaku z pieczarkami. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 4 garści szpinaku
  • 5 pieczarek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka masła
  • 100g makaronu tagliatelle

*Sposób przygotowania: *

d68iw7e

Zagotuj litr wody i wrzuć makaron. Gdy ten będzie się gotował, wykorzystaj czas na posiekanie czosnku i pokrojenie cebuli oraz pieczarek. Podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki na oliwie. Dodaj szpinak i łyżkę masła, które doda smaku naszemu daniu. Wszystko wymieszaj. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię do sosu, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Kolacja:

*Sałatka ze szpinakiem *

Ta sałatka sprawdzi się idealnie na kolację. Jest lekka, prosta i pyszna!

d68iw7e

Składniki:

  • Garść szpinaku
  • Kilka pomidorków cherry
  • Kilka oliwek
  • Kulka mozzarelli
  • Pestki słonecznika
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Na talerzu połóż szpinak jako bazę. Pomidorki przekrój na pół, mozzarellę pokrój w kostkę i ułóż na szpinaku. Dodaj oliwki w całości, posyp słonecznikiem, przypraw i polej oliwą. Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d68iw7e

Podziel się opinią

Share

d68iw7e

d68iw7e