3 dania ze szpinakiem w roli głównej, których przygotowanie zajmuje 15 minut
Zawiera ogromne ilości cennych składników. Bogaty w przeciwutleniacze, żelazo, wapń i szereg witamin. Szpinak. Właśnie nadszedł jego czas i możemy go znaleźć w każdym warzywniaku.
Szpinak idealnie sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Jest tak uniwersalny, że znajdzie swoje zastosowanie nawet w deserach. Właśnie dlatego, że jest tak uniwersalny, przygotowałam 3 przepisy na każdą porę dnia, które są bardzo proste i szybkie. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut, gwarantuję. Przepisy zawierają ilość składników potrzebnych do przygotowania dań dla jednej osoby.
Szpinakowa Szakszuka
Szakszuka zwykle składa się z bazy z sosu pomidorowego i zapieczonych na niej jajek. Ta, którą ja proponuję, zamiast pomidorów ma szpinak z czosnkiem. Smakuje wyśmienicie, sprawia że czujemy się lekko, ale jesteśmy nasyceni.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- Łyżka oliwy z oliwek
- Dwie garści szpinaku
- 2 jajka
- Łyżka tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszklą, dodaj szpinak. Nie obawiaj się, że jest go tak dużo – po chwili pod wpływem temperatury straci na objętości. Podsmażaj go z cebulą i czosnkiem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie wbij na bazę jajka. Nie mieszaj ich, tylko zostaw, tak jak podczas robienia jajek sadzonych. Poczekaj, aż białko się zetnie. Posyp parmezanem. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami
To pyszne danie obiadowe, w którym główną rolę odgrywa właśnie szpinak. To jego ma być najwięcej. Gdy po raz pierwszy robiłam ten makaron, byłam zaskoczona, że nigdy wcześniej nie wpadłam na połączenie szpinaku z pieczarkami. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- Łyżka oliwy z oliwek
- 4 garści szpinaku
- 5 pieczarek
- Sól, pieprz do smaku
- Łyżeczka masła
- 100g makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
Zagotuj litr wody i wrzuć makaron. Gdy ten będzie się gotował, wykorzystaj czas na posiekanie czosnku i pokrojenie cebuli oraz pieczarek. Podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki na oliwie. Dodaj szpinak i łyżkę masła, które doda smaku naszemu daniu. Wszystko wymieszaj. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię do sosu, dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Sałatka ze szpinakiem
Ta sałatka sprawdzi się idealnie na kolację. Jest lekka, prosta i pyszna!
Składniki:
- Garść szpinaku
- Kilka pomidorków cherry
- Kilka oliwek
- Kulka mozzarelli
- Pestki słonecznika
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania:
Na talerzu połóż szpinak jako bazę. Pomidorki przekrój na pół, mozzarellę pokrój w kostkę i ułóż na szpinaku. Dodaj oliwki w całości, posyp słonecznikiem, przypraw i polej oliwą. Gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl