Trwa ładowanie...

Z dyni makaronowej zrobisz spaghetti i frytki. Teraz jest w promocji w Lidlu

Znakomicie nadaje się do zastąpienia klasycznego spaghetti czy frytek, a teraz jest w dobrej cenie. Lidl wprowadził właśnie do swojej oferty dynię makaronową.

Z dyni makaronowej zrobisz spaghetti i frytki. Teraz jest w promocji w LidluŹródło: 123RF
d626yay
d626yay

Dynia to nie tylko świetna ozdoba na Halloween. Może zastąpić wiele produktów w kuchni i być składnikiem niezliczonej liczby potraw. Do tego ma mnóstwo wartości odżywczych. Jeśli jednak do tej pory kojarzysz to warzywo jedynie z pomarańczową imitacją podświetlonej i wydrążonej głowy, to rozszerzyć swój punkt widzenia.

Lidl wprowadził od oferty dynię makaronową. Za kilogram przyjdzie zapłacić 2,99 zł. Warzywo to ma charakterystyczny podłużny kształt i inny niż tradycyjny kolor. Można ją spotkać w barwie żółtej lub takiej charakterystycznej dla arbuza.

Jej nazwa wzięła się od struktury miąższu. Dynię makaronową wystarczy ugotować lub upiec, by jej wnętrze rozdrobniło się na tysiące drobnych nitek. Chwyć widelec w dłoń i zacznij ją drążyć. Nie ma prostszego sposobu na alternatywę dla spaghetti. Tak powstały makaron możesz wykorzystać jako substytut klasycznej skrobi. Dyniowe spaghetti możesz przesmażyć z warzywami lub dorobić do niego klasyczny sos boloński. A jeśli stawiasz na prostotę i oszczędność czasu, posyp go twarogiem i dopraw ziołami.

Do frytek z dyni możesz dobrać dodatki takie jak do klasycznych - z ziemniaków 123RF
Do frytek z dyni możesz dobrać dodatki takie jak do klasycznych - z ziemniaków Źródło: 123RF

Dynia makaronowa ma też inne świetne zastosowanie. Bardzo dobrze sprawdza się w pieczonych potrawach. Możesz więc pokroić ją na grube kawałki i – tak samo jak w przypadku ziemniaków – zapiec księżyce. Pyszną alternatywą będą frytki z tego warzywa. Surową dynię pokrój w słupki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Możesz również zrobić z niej chipsy, wtedy porcjujesz ją w plasterki. Półprodukt wrzuć do woreczka, do którego wsyp również zioła prowansalskie. Potrząsaj, by równomiernie rozprowadzić zioła. Piekarnik ustaw na 180 st. C i piecz przez około pół godziny. Po tym czasie kontroluj, by nie wysuszyć i nie spalić przekąski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj