Z dyni makaronowej zrobisz spaghetti i frytki. Teraz jest w promocji w Lidlu

Znakomicie nadaje się do zastąpienia klasycznego spaghetti czy frytek, a teraz jest w dobrej cenie. Lidl wprowadził właśnie do swojej oferty dynię makaronową.

Dynia makaronowa z powodzeniem zastąpi klasyczną bazę spaghetti bolońskiego
Źródło zdjęć: © 123RF

Dynia to nie tylko świetna ozdoba na Halloween. Może zastąpić wiele produktów w kuchni i być składnikiem niezliczonej liczby potraw. Do tego ma mnóstwo wartości odżywczych. Jeśli jednak do tej pory kojarzysz to warzywo jedynie z pomarańczową imitacją podświetlonej i wydrążonej głowy, to rozszerzyć swój punkt widzenia.

Lidl wprowadził od oferty dynię makaronową. Za kilogram przyjdzie zapłacić 2,99 zł. Warzywo to ma charakterystyczny podłużny kształt i inny niż tradycyjny kolor. Można ją spotkać w barwie żółtej lub takiej charakterystycznej dla arbuza.

Jej nazwa wzięła się od struktury miąższu. Dynię makaronową wystarczy ugotować lub upiec, by jej wnętrze rozdrobniło się na tysiące drobnych nitek. Chwyć widelec w dłoń i zacznij ją drążyć. Nie ma prostszego sposobu na alternatywę dla spaghetti. Tak powstały makaron możesz wykorzystać jako substytut klasycznej skrobi. Dyniowe spaghetti możesz przesmażyć z warzywami lub dorobić do niego klasyczny sos boloński. A jeśli stawiasz na prostotę i oszczędność czasu, posyp go twarogiem i dopraw ziołami.

Do frytek z dyni możesz dobrać dodatki takie jak do klasycznych - z ziemniaków
© 123RF

Dynia makaronowa ma też inne świetne zastosowanie. Bardzo dobrze sprawdza się w pieczonych potrawach. Możesz więc pokroić ją na grube kawałki i – tak samo jak w przypadku ziemniaków – zapiec księżyce. Pyszną alternatywą będą frytki z tego warzywa. Surową dynię pokrój w słupki – im cieńsze, tym szybciej się upieką. Możesz również zrobić z niej chipsy, wtedy porcjujesz ją w plasterki. Półprodukt wrzuć do woreczka, do którego wsyp również zioła prowansalskie. Potrząsaj, by równomiernie rozprowadzić zioła. Piekarnik ustaw na 180 st. C i piecz przez około pół godziny. Po tym czasie kontroluj, by nie wysuszyć i nie spalić przekąski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna