Sok z ogórków kiszonych. Pij na zdrowie!
Sok, a właściwie zalewa z ogórków kiszonych, powstały wskutek fermentacji mlekowej, to niedoceniany produkt w naszej kuchni. Traktowany często jako produkt uboczny kiszenia ogórków, wykorzystywany tylko do zakwaszania zupy ogórkowej. Niesłusznie!
Sok z ogórków kiszonych – jak wykorzystać?
Sok z ogórków kiszonych to efekt fermentacji ogórków. Powinien być bardzo kwaśny i zarazem słony, z wyczuwalną nutą kopru, chrzanu i czosnku. W takiej postaci jest na tyle charakterystyczny, że wydawałoby się, iż możliwości użycia go są bardzo ograniczone.
A to nieprawda. Poza sztampową ogórkową, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, ziemniaków czy makaronu, sok z ogórków kiszonych można użyć do wielu dań. Doskonale sprawdzi się zatem w żurku, zupie pomidorowej, barszczu czerwonym, kapuśniaku czy krupniku – wszędzie tam, gdzie dla balansu smaków wypadałoby dodać nutki kwasowości. Używasz octu lub soku z cytryny? To błąd – zakwaszaj sokiem z ogórków kiszonych, a smak miło cię zaskoczy.
Ponieważ kwaśny odczyn wody spod ogórków, podobnie jak cytryna, ścina białko, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w soku z ogórków kiszonych marynować surową rybę. Brzmi awangardowo? Może i tak, ale jeśli tylko lubisz mocne, wykwintne smaki, to postaw na ceviche z białej ryby na sposób polski, czyli z sokiem z ogórków kiszonych.
Również tłuste, zawiesiste sosy i gulasze – zwłaszcza te z wieprzowiny – warto wzbogacić sokiem z ogórków kiszonych. Ten dodatek ożywia smak potrawy, podkręca aromat mięsa i sprawia, że danie jest lżejsze, a zarazem bardziej charakterne.
Uwaga! Sok z ogórków kiszonych do potraw na ciepło dodajemy, gdy wszystkie składniki są już miękkie.
Sok z kiszonych ogórków - właściwości
Dodany do gorących zup i potraw sok z ogórków kiszonych poprawi ich smak, ale jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tego boskiego napoju, musimy spożyć go na zimno.
Kwas mlekowy, bakterie probiotyczne, witamina C, witaminy z grupy B, cynk, magnez, fosfor, potas i żelazo – to wszystko znajduje się w soku z ogórków kiszonych i sprawia, że napój ten powinniśmy spożywać dla zachowania zdrowia. Co zyskamy dzięki regularnemu spożywaniu soku z ogórków kiszonych? Przede wszystkim zwiększoną odporność, a także równowagę mikroflory jelitowej oraz zniwelujemy niedobory wpływające negatywnie na pracę układu nerwowego.
Dodatkowo napój z zalewy z ogórków wpływa pozytywnie na skórę, włosy, paznokcie, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i przywraca równowagę elektrolitową organizmu. Poprawia metabolizm i ma działanie detoksykujące.
Jednak z uwagi na zawartość soli ostrożność powinny zachować osoby cierpiące z powodu chorób nerek, a także dzieci.
Uwaga! Tego pewnie nie wiedzieliście, ale uważa się, że mikstura z czosnku i soku z kiszonych ogórków, wypijana na czczo, ma działanie odrobaczające, a sam sok z ogórków przeciwdziała kandydozie.
Warto go pić, zatem: na zdrowie!
Zobacz także: