Sok z ogórków kiszonych. Pij na zdrowie!

Sok, a właściwie zalewa z ogórków kiszonych, powstały wskutek fermentacji mlekowej, to niedoceniany produkt w naszej kuchni. Traktowany często jako produkt uboczny kiszenia ogórków, wykorzystywany tylko do zakwaszania zupy ogórkowej. Niesłusznie!

Ogórki kiszone w słojuSok z ogórków kiszonych
Źródło zdjęć: © 123RF

Sok z ogórków kiszonych – jak wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych to efekt fermentacji ogórków. Powinien być bardzo kwaśny i zarazem słony, z wyczuwalną nutą kopru, chrzanu i czosnku. W takiej postaci jest na tyle charakterystyczny, że wydawałoby się, iż możliwości użycia go są bardzo ograniczone.

A to nieprawda. Poza sztampową ogórkową, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, ziemniaków czy makaronu, sok z ogórków kiszonych można użyć do wielu dań. Doskonale sprawdzi się zatem w żurku, zupie pomidorowej, barszczu czerwonym, kapuśniaku czy krupniku – wszędzie tam, gdzie dla balansu smaków wypadałoby dodać nutki kwasowości. Używasz octu lub soku z cytryny? To błąd – zakwaszaj sokiem z ogórków kiszonych, a smak miło cię zaskoczy.

Ponieważ kwaśny odczyn wody spod ogórków, podobnie jak cytryna, ścina białko, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w soku z ogórków kiszonych marynować surową rybę. Brzmi awangardowo? Może i tak, ale jeśli tylko lubisz mocne, wykwintne smaki, to postaw na ceviche z białej ryby na sposób polski, czyli z sokiem z ogórków kiszonych.

Również tłuste, zawiesiste sosy i gulasze – zwłaszcza te z wieprzowiny – warto wzbogacić sokiem z ogórków kiszonych. Ten dodatek ożywia smak potrawy, podkręca aromat mięsa i sprawia, że danie jest lżejsze, a zarazem bardziej charakterne.

Uwaga! Sok z ogórków kiszonych do potraw na ciepło dodajemy, gdy wszystkie składniki są już miękkie.

Sok z kiszonych ogórków - właściwości

Dodany do gorących zup i potraw sok z ogórków kiszonych poprawi ich smak, ale jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tego boskiego napoju, musimy spożyć go na zimno.

Kwas mlekowy, bakterie probiotyczne, witamina C, witaminy z grupy B, cynk, magnez, fosfor, potas i żelazo – to wszystko znajduje się w soku z ogórków kiszonych i sprawia, że napój ten powinniśmy spożywać dla zachowania zdrowia. Co zyskamy dzięki regularnemu spożywaniu soku z ogórków kiszonych? Przede wszystkim zwiększoną odporność, a także równowagę mikroflory jelitowej oraz zniwelujemy niedobory wpływające negatywnie na pracę układu nerwowego.

Dodatkowo napój z zalewy z ogórków wpływa pozytywnie na skórę, włosy, paznokcie, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i przywraca równowagę elektrolitową organizmu. Poprawia metabolizm i ma działanie detoksykujące.

Jednak z uwagi na zawartość soli ostrożność powinny zachować osoby cierpiące z powodu chorób nerek, a także dzieci.

Uwaga! Tego pewnie nie wiedzieliście, ale uważa się, że mikstura z czosnku i soku z kiszonych ogórków, wypijana na czczo, ma działanie odrobaczające, a sam sok z ogórków przeciwdziała kandydozie.

Warto go pić, zatem: na zdrowie!

Sok z ogórków kiszonych z kwiatami kopru
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy