Sok z ogórków kiszonych. Pij na zdrowie!

Sok, a właściwie zalewa z ogórków kiszonych, powstały wskutek fermentacji mlekowej, to niedoceniany produkt w naszej kuchni. Traktowany często jako produkt uboczny kiszenia ogórków, wykorzystywany tylko do zakwaszania zupy ogórkowej. Niesłusznie!

Ogórki kiszone w słojuSok z ogórków kiszonych
Źródło zdjęć: © 123RF

Sok z ogórków kiszonych – jak wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych to efekt fermentacji ogórków. Powinien być bardzo kwaśny i zarazem słony, z wyczuwalną nutą kopru, chrzanu i czosnku. W takiej postaci jest na tyle charakterystyczny, że wydawałoby się, iż możliwości użycia go są bardzo ograniczone.

A to nieprawda. Poza sztampową ogórkową, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, ziemniaków czy makaronu, sok z ogórków kiszonych można użyć do wielu dań. Doskonale sprawdzi się zatem w żurku, zupie pomidorowej, barszczu czerwonym, kapuśniaku czy krupniku – wszędzie tam, gdzie dla balansu smaków wypadałoby dodać nutki kwasowości. Używasz octu lub soku z cytryny? To błąd – zakwaszaj sokiem z ogórków kiszonych, a smak miło cię zaskoczy.

Ponieważ kwaśny odczyn wody spod ogórków, podobnie jak cytryna, ścina białko, to nic nie stoi na przeszkodzie, by w soku z ogórków kiszonych marynować surową rybę. Brzmi awangardowo? Może i tak, ale jeśli tylko lubisz mocne, wykwintne smaki, to postaw na ceviche z białej ryby na sposób polski, czyli z sokiem z ogórków kiszonych.

Również tłuste, zawiesiste sosy i gulasze – zwłaszcza te z wieprzowiny – warto wzbogacić sokiem z ogórków kiszonych. Ten dodatek ożywia smak potrawy, podkręca aromat mięsa i sprawia, że danie jest lżejsze, a zarazem bardziej charakterne.

Uwaga! Sok z ogórków kiszonych do potraw na ciepło dodajemy, gdy wszystkie składniki są już miękkie.

Sok z kiszonych ogórków - właściwości

Dodany do gorących zup i potraw sok z ogórków kiszonych poprawi ich smak, ale jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tego boskiego napoju, musimy spożyć go na zimno.

Kwas mlekowy, bakterie probiotyczne, witamina C, witaminy z grupy B, cynk, magnez, fosfor, potas i żelazo – to wszystko znajduje się w soku z ogórków kiszonych i sprawia, że napój ten powinniśmy spożywać dla zachowania zdrowia. Co zyskamy dzięki regularnemu spożywaniu soku z ogórków kiszonych? Przede wszystkim zwiększoną odporność, a także równowagę mikroflory jelitowej oraz zniwelujemy niedobory wpływające negatywnie na pracę układu nerwowego.

Dodatkowo napój z zalewy z ogórków wpływa pozytywnie na skórę, włosy, paznokcie, wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i przywraca równowagę elektrolitową organizmu. Poprawia metabolizm i ma działanie detoksykujące.

Jednak z uwagi na zawartość soli ostrożność powinny zachować osoby cierpiące z powodu chorób nerek, a także dzieci.

Uwaga! Tego pewnie nie wiedzieliście, ale uważa się, że mikstura z czosnku i soku z kiszonych ogórków, wypijana na czczo, ma działanie odrobaczające, a sam sok z ogórków przeciwdziała kandydozie.

Warto go pić, zatem: na zdrowie!

Sok z ogórków kiszonych z kwiatami kopru
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne