Farsz do pierogów. Tradycyjny przepis Karola Okrasy
Przepis
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna wigilijna potrawa. Nasi przodkowie wierzyli, że grzyby mają magiczną moc – symbolizują siły życiowe. Kapusta miała natomiast zapewnić domownikom zdrowie i pomyślność. Jak zrobić farsz do pierogów?
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Źródło: 123RF
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula
- majeranek, sól, biały pieprz
- 1 łyżka oleju
Przepis
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać 50 g suszonych podgrzybków (moczonych przez ok. 20 minut, gotowanych przez ok. 30 minut i posiekanych) – mieszając, poddusić wszystko na patelni. Doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Do grzybów dodać 200 g kiszonej kapusty (wrzuconej do ciepłej wody, obgotowanej, odcedzonej i posiekanej) oraz szczyptę suszonego majeranku.
- Jeśli farsz na patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody.
- Farsz musi się poddusić. Mieszamy go i podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, znowu dusimy. Farsz trzeba wystudzić.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Farsz do pierogów. Tradycyjny przepis Karola Okrasy
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
2
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.