Farsz do pierogów. Tradycyjny przepis Karola Okrasy
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna wigilijna potrawa. Nasi przodkowie wierzyli, że grzyby mają magiczną moc – symbolizują siły życiowe. Kapusta miała natomiast zapewnić domownikom zdrowie i pomyślność. Jak zrobić farsz do pierogów?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
- 1 cebula
- majeranek, sól, biały pieprz
- 1 łyżka oleju
Przepis
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać 50 g suszonych podgrzybków (moczonych przez ok. 20 minut, gotowanych przez ok. 30 minut i posiekanych) – mieszając, poddusić wszystko na patelni. Doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Do grzybów dodać 200 g kiszonej kapusty (wrzuconej do ciepłej wody, obgotowanej, odcedzonej i posiekanej) oraz szczyptę suszonego majeranku.
- Jeśli farsz na patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody.
- Farsz musi się poddusić. Mieszamy go i podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, znowu dusimy. Farsz trzeba wystudzić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl