Farsz do pierogów. Tradycyjny przepis Karola Okrasy

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna wigilijna potrawa. Nasi przodkowie wierzyli, że grzyby mają magiczną moc – symbolizują siły życiowe. Kapusta miała natomiast zapewnić domownikom zdrowie i pomyślność. Jak zrobić farsz do pierogów?

Farsz do pierogów. Tradycyjny przepis Karola OkrasyFarsz do pierogów. Tradycyjny przepis Karola Okrasy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 1 cebula
  • majeranek, sól, biały pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przepis

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać 50 g suszonych podgrzybków (moczonych przez ok. 20 minut, gotowanych przez ok. 30 minut i posiekanych) – mieszając, poddusić wszystko na patelni. Doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Ponownie wymieszać.
  • Do grzybów dodać 200 g kiszonej kapusty (wrzuconej do ciepłej wody, obgotowanej, odcedzonej i posiekanej) oraz szczyptę suszonego majeranku.
  • Jeśli farsz na patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody.
  • Farsz musi się poddusić. Mieszamy go i podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, znowu dusimy. Farsz trzeba wystudzić.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru