Trwa ładowanie...
due5kh0
oprac. Katarzyna Gileta
26-11-2020 12:55

Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona

Przepis

Najczęściej karpia smażymy w panierce lub zalewamy galaretą. A co powiecie na rybę pieczoną w pierniczkach? Podczas zapiekania w piekarniku karp i korzenne pierniczki uwolnią wspaniały aromat. Warto się odważyć i przełamać wigilijną klasykę.

due5kh0
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg karpia
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 4-5 pierniczków (bez nadzienia i polewy)
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • po 2 łyżki rodzynek i prażonych płatków migdałowych
  • sok z cytryny do smaku
  • 6 łyżek białego wina
  • sól, biały pieprz, cukier
Przepis
  • Karpia oczyścić i ugotować w bulionie. Cukier zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować.
  • Przyrządzić zasmażkę z wywaru i mąki, zamieszać. Wlać wino.
  • Pierniki pokruszyć, zalać wywarem, rozgotować, przetrzeć albo zmiksować blenderem, dodać do sosu razem z karmelem. Dodać do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier.
  • Włożyć opłukane rodzynki i pokrojone w cieniutkie paski migdały.
  • Rybę polać sosem i podgrzać w piekarniku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karp na Wigilię. Nawet teściowa będzie zachwycona
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
due5kh0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
due5kh0
due5kh0
due5kh0
due5kh0
Więcej tematów
due5kh0