Śniadanie wielkanocne. Co podać na wielkanocne śniadanie?

Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny posiłek posiłek. Na stołach króluje żurek lub barszcz biały, wędliny, jajka w różnych odsłonach oraz tradycyjne ciasta. Co należy podać na śniadanie wielkanocne?

Śniadanie wielkanocne to najważniejszy posiłek Wielkanocy
Źródło zdjęć: © 123RF

Wielkanoc coraz bliżej. Nie ma wątpliwości, że śniadanie wielkanocne jest jednym z najważniejszych posiłków, jakie spożywamy podczas świąt. Podpowiadamy, co najlepiej sprawdzi się na stole.

Wielkanocne śniadanie - co podać na świąteczny stół?

Wielkanocne śniadanie poprzedza sobotnie święcenie potraw, czyli tzw. święconki. Tradycyjnie do koszyczka trafiają jajka, kiełbasa, wędliny i chrzan. Później przygotowujemy z nich dania, które trafią na świąteczny stół.

Wielkanocne śniadanie zwykle rozpoczyna się od podania żuru z dużą ilością majeranku lub barszczu białego. W środku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Śniadanie wielkanocne to bez wątpienia jeden z najważniejszych posiłków Wielkanocy.

Tradycyjne śniadanie wielkanocne - żurek na zakwasie i sałatka jarzynowa

Po żurku lub barszczu białym warto podać jajka. To one dominują na świątecznym talerzu. Tradycyjne jajka z majonezem, w sosie chrzanowym lub tatarskim czy w końcu faszerowane jajka to tylko kilka z możliwości.

Podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć również mięsa – pasztet, pieczony schab i karkówka, to jedne z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Nie zapominajmy również o chrzanie, który z pewnością doda daniom smaku.

Śniadanie wielkanocne. Co podać na deser w Wielkanoc?

Podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć deseru. Ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką, babka drożdżowa i mazurek to wielkanocne klasyki. Warto je nieco urozmaicić.

Mazurek można przygotować z kajmaku i czekolady, a tradycyjną babkę upiec z dodatkiem kakao. Na stołach gości również sernik – puszyste ciasto, w połączeniu z kawą lub herbatą z pewnością wprowadzi nas w błogi świąteczny nastrój.

Zobacz też: Jaki majonez na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości