Śniadanie wielkanocne. Co podać na wielkanocne śniadanie?

Śniadanie wielkanocne to bardzo ważny posiłek posiłek. Na stołach króluje żurek lub barszcz biały, wędliny, jajka w różnych odsłonach oraz tradycyjne ciasta. Co należy podać na śniadanie wielkanocne?

Śniadanie wielkanocne to najważniejszy posiłek Wielkanocy
Źródło zdjęć: © 123RF

Wielkanoc coraz bliżej. Nie ma wątpliwości, że śniadanie wielkanocne jest jednym z najważniejszych posiłków, jakie spożywamy podczas świąt. Podpowiadamy, co najlepiej sprawdzi się na stole.

Wielkanocne śniadanie - co podać na świąteczny stół?

Wielkanocne śniadanie poprzedza sobotnie święcenie potraw, czyli tzw. święconki. Tradycyjnie do koszyczka trafiają jajka, kiełbasa, wędliny i chrzan. Później przygotowujemy z nich dania, które trafią na świąteczny stół.

Wielkanocne śniadanie zwykle rozpoczyna się od podania żuru z dużą ilością majeranku lub barszczu białego. W środku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Śniadanie wielkanocne to bez wątpienia jeden z najważniejszych posiłków Wielkanocy.

Tradycyjne śniadanie wielkanocne - żurek na zakwasie i sałatka jarzynowa

Po żurku lub barszczu białym warto podać jajka. To one dominują na świątecznym talerzu. Tradycyjne jajka z majonezem, w sosie chrzanowym lub tatarskim czy w końcu faszerowane jajka to tylko kilka z możliwości.

Podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć również mięsa – pasztet, pieczony schab i karkówka, to jedne z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Nie zapominajmy również o chrzanie, który z pewnością doda daniom smaku.

Śniadanie wielkanocne. Co podać na deser w Wielkanoc?

Podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć deseru. Ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką, babka drożdżowa i mazurek to wielkanocne klasyki. Warto je nieco urozmaicić.

Mazurek można przygotować z kajmaku i czekolady, a tradycyjną babkę upiec z dodatkiem kakao. Na stołach gości również sernik – puszyste ciasto, w połączeniu z kawą lub herbatą z pewnością wprowadzi nas w błogi świąteczny nastrój.

Zobacz też: Jaki majonez na święta? Katarzyna Bosacka podpowiada

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne