Nie tylko w occie
Śledź, to obok karpia, jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z Wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika". Można go przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Koreczki, rolmopsy, sałatki, słodkie, w aromatycznej zalewie, ze śmietaną czy klasycznie z olejem i cebulką… pomysłów nie brakuje. W cyklu Ryba na piątek zebraliśmy dla was 5 smakowitych inspiracji ze śledziem w roli głównej.
W zalewie miodowo-musztardowej
Wiele osób, uważa, że samodzielne przyrządzenie smacznych śledzi jest zbyt pracochłonne, dlatego wolą kupować gotowe. Mamy dla was przepis na ekspresowe śledzie w zalewie musztardowo-miodowej z koperkiem. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wile czasu. Może zrobicie je na święta? W tym wydaniu są delikatne i słodkie w smaku. Pamiętajcie, by wcześniej wymoczyć płaty śledziowe w mleku. Sekretem marynaty jest polączenie musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Do tego ocet winny, olej i płynny miód. Smak można wzbogacić posiekanym koperkiem.
Ukraińska szuba
Świetne połączenie smaków - ziemniaki, śledź, cebula, ogórki kiszone, buraki, jajko i majonez. Szuba, czyli śledzie pod pierzynką to klasyk wschodniej kuchni. Ta warstwowa sałatka będzie idealna na święta. Jest nie tylko efektowna, smaczna, ale także szybka i łatwa w przygotowaniu. Możecie przygotować ja w dużej szklanej misce lub w małych słoiczkach. Smak dania można podkręcić dodając kiszone buraki zamiast gotowanych. Palce lizać!
Korzenne aromaty
Połączenie korzennych przypraw i śledzi? Czemu nie, te ryby doskonale smakują na słodko. Cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendra i miód to składniki aromatycznej marynaty. Wszystkie składniki przekładamy warstwowo w dużym słoiku i zalewamy olejem np. lnianym. Po kilku dniach śledzie przejdą zapachem przypraw i nabiorą oryginalnego smaku. Możecie pójść o krok dalej i do korzennej zalewy dodać suszone owoce.
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to klasyka gatunku. Trudno sobie wyobrazić bez nich świąteczny stół. Tradycyjnie do śmietanowej zalewy dodajemy cebulkę i jabłko. Warto jednak zaskoczyć gości i zaszaleć z dodatkami. Charakterystyczny słono-kwaśny smak możemy wzbogacić marynowanymi grzybkami, tartymi gotowanymi buraczkami, odrobiną miodu i musztardy, kiszonym ogórkiem, chrzanem, koperkiem, czosnkiem, a nawet ananasem. Macie odwagę spróbować?
Kaszubski przysmak
To tradycyjna przekąska nie wymaga wielkich przygotowań i przyrządza się ją niezwykle szybko. Śledzie po kaszubsku można przechowywać nawet 2–3 tygodnie, dlatego zachęcamy, by zrobić je już teraz. Ich sekretem jest wyśmienita słodko-kwaśna marynata. Do jej przygotowania potrzebujemy wody, octu winnego, cukru, gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Wszystkie składniki należy zagotować. Kropka nad i jest aromatyczny sos na bazie przecieru pomidorowego z cebulką, rodzynkami, pietruszką i konserwową papryką.