Śledziowe inspiracje na wigilię. 5 sprawdzonych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko w occie

Obraz
© 123RF.COM

Śledź, to obok karpia, jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z Wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika". Można go przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Koreczki, rolmopsy, sałatki, słodkie, w aromatycznej zalewie, ze śmietaną czy klasycznie z olejem i cebulką… pomysłów nie brakuje. W cyklu Ryba na piątek zebraliśmy dla was 5 smakowitych inspiracji ze śledziem w roli głównej.

/ 6W zalewie miodowo-musztardowej

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób, uważa, że samodzielne przyrządzenie smacznych śledzi jest zbyt pracochłonne, dlatego wolą kupować gotowe. Mamy dla was przepis na ekspresowe śledzie w zalewie musztardowo-miodowej z koperkiem. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wile czasu. Może zrobicie je na święta? W tym wydaniu są delikatne i słodkie w smaku. Pamiętajcie, by wcześniej wymoczyć płaty śledziowe w mleku. Sekretem marynaty jest polączenie musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Do tego ocet winny, olej i płynny miód. Smak można wzbogacić posiekanym koperkiem.

/ 6Ukraińska szuba

Obraz
© 123RF.COM

Świetne połączenie smaków - ziemniaki, śledź, cebula, ogórki kiszone, buraki, jajko i majonez. Szuba, czyli śledzie pod pierzynką to klasyk wschodniej kuchni. Ta warstwowa sałatka będzie idealna na święta. Jest nie tylko efektowna, smaczna, ale także szybka i łatwa w przygotowaniu. Możecie przygotować ja w dużej szklanej misce lub w małych słoiczkach. Smak dania można podkręcić dodając kiszone buraki zamiast gotowanych. Palce lizać!

/ 6Korzenne aromaty

Obraz
© 123RF.COM

Połączenie korzennych przypraw i śledzi? Czemu nie, te ryby doskonale smakują na słodko. Cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendra i miód to składniki aromatycznej marynaty. Wszystkie składniki przekładamy warstwowo w dużym słoiku i zalewamy olejem np. lnianym. Po kilku dniach śledzie przejdą zapachem przypraw i nabiorą oryginalnego smaku. Możecie pójść o krok dalej i do korzennej zalewy dodać suszone owoce.

/ 6Śledzie w śmietanie

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie w śmietanie to klasyka gatunku. Trudno sobie wyobrazić bez nich świąteczny stół. Tradycyjnie do śmietanowej zalewy dodajemy cebulkę i jabłko. Warto jednak zaskoczyć gości i zaszaleć z dodatkami. Charakterystyczny słono-kwaśny smak możemy wzbogacić marynowanymi grzybkami, tartymi gotowanymi buraczkami, odrobiną miodu i musztardy, kiszonym ogórkiem, chrzanem, koperkiem, czosnkiem, a nawet ananasem. Macie odwagę spróbować?

/ 6Kaszubski przysmak

Obraz
© 123RF.COM

To tradycyjna przekąska nie wymaga wielkich przygotowań i przyrządza się ją niezwykle szybko. Śledzie po kaszubsku można przechowywać nawet 2–3 tygodnie, dlatego zachęcamy, by zrobić je już teraz. Ich sekretem jest wyśmienita słodko-kwaśna marynata. Do jej przygotowania potrzebujemy wody, octu winnego, cukru, gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Wszystkie składniki należy zagotować. Kropka nad i jest aromatyczny sos na bazie przecieru pomidorowego z cebulką, rodzynkami, pietruszką i konserwową papryką.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce