Śledziowe inspiracje na wigilię. 5 sprawdzonych pomysłów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko w occie

Obraz
© 123RF.COM

Śledź, to obok karpia, jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z Wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika". Można go przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Koreczki, rolmopsy, sałatki, słodkie, w aromatycznej zalewie, ze śmietaną czy klasycznie z olejem i cebulką… pomysłów nie brakuje. W cyklu Ryba na piątek zebraliśmy dla was 5 smakowitych inspiracji ze śledziem w roli głównej.

/ 6W zalewie miodowo-musztardowej

Obraz
© 123RF.COM

Wiele osób, uważa, że samodzielne przyrządzenie smacznych śledzi jest zbyt pracochłonne, dlatego wolą kupować gotowe. Mamy dla was przepis na ekspresowe śledzie w zalewie musztardowo-miodowej z koperkiem. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wile czasu. Może zrobicie je na święta? W tym wydaniu są delikatne i słodkie w smaku. Pamiętajcie, by wcześniej wymoczyć płaty śledziowe w mleku. Sekretem marynaty jest polączenie musztardy Dijon oraz musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Do tego ocet winny, olej i płynny miód. Smak można wzbogacić posiekanym koperkiem.

/ 6Ukraińska szuba

Obraz
© 123RF.COM

Świetne połączenie smaków - ziemniaki, śledź, cebula, ogórki kiszone, buraki, jajko i majonez. Szuba, czyli śledzie pod pierzynką to klasyk wschodniej kuchni. Ta warstwowa sałatka będzie idealna na święta. Jest nie tylko efektowna, smaczna, ale także szybka i łatwa w przygotowaniu. Możecie przygotować ja w dużej szklanej misce lub w małych słoiczkach. Smak dania można podkręcić dodając kiszone buraki zamiast gotowanych. Palce lizać!

/ 6Korzenne aromaty

Obraz
© 123RF.COM

Połączenie korzennych przypraw i śledzi? Czemu nie, te ryby doskonale smakują na słodko. Cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendra i miód to składniki aromatycznej marynaty. Wszystkie składniki przekładamy warstwowo w dużym słoiku i zalewamy olejem np. lnianym. Po kilku dniach śledzie przejdą zapachem przypraw i nabiorą oryginalnego smaku. Możecie pójść o krok dalej i do korzennej zalewy dodać suszone owoce.

/ 6Śledzie w śmietanie

Obraz
© 123RF.COM

Śledzie w śmietanie to klasyka gatunku. Trudno sobie wyobrazić bez nich świąteczny stół. Tradycyjnie do śmietanowej zalewy dodajemy cebulkę i jabłko. Warto jednak zaskoczyć gości i zaszaleć z dodatkami. Charakterystyczny słono-kwaśny smak możemy wzbogacić marynowanymi grzybkami, tartymi gotowanymi buraczkami, odrobiną miodu i musztardy, kiszonym ogórkiem, chrzanem, koperkiem, czosnkiem, a nawet ananasem. Macie odwagę spróbować?

/ 6Kaszubski przysmak

Obraz
© 123RF.COM

To tradycyjna przekąska nie wymaga wielkich przygotowań i przyrządza się ją niezwykle szybko. Śledzie po kaszubsku można przechowywać nawet 2–3 tygodnie, dlatego zachęcamy, by zrobić je już teraz. Ich sekretem jest wyśmienita słodko-kwaśna marynata. Do jej przygotowania potrzebujemy wody, octu winnego, cukru, gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych. Wszystkie składniki należy zagotować. Kropka nad i jest aromatyczny sos na bazie przecieru pomidorowego z cebulką, rodzynkami, pietruszką i konserwową papryką.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru