Zapiekanka ziemniaczana za grosze. Taniej się nie da
Zapiekanki możemy przygotować bardzo szybko w naczyniu żaroodpornym lub na patelni (czasami potrzebne jest jedno i drugie). Składniki kroimy na kawałki, układamy warstwami i posypujemy serem. Możemy do niej włożyć wszystko, co znajdziemy w lodówce, nawet pozostałości obiadu z poprzedniego dnia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zapiekanki
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków
 - 25 dkg pieczarek
 - 2 papryki czerwone
 - 25 dkg sera żółtego
 - 1 łyżki masła
 - 1 szklanka bulionu warzywnego
 - 2-3 ząbki czosnku
 - zioła prowansalskie
 - sól
 - sok z cytryny
 
Przepis
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
 - Pieczarki pokroić na grube plasterki, także skropić sokiem z cytryny.
 - Paprykę pokroić na cienkie paseczki.
 - Układać składniki warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać solą i ziołami.
 - Zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st.C na ok. 30 minut.
 - Następnie wyjąć i posypać serem i wstawić jeszcze raz na chwilkę, póki ser się nie rozpuści.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl