Zapiekanka chłopska. Sprawdzony przepis na jesienny obiad
Oto zapiekanka inna niż zwykle. Choć lista składników jest prosta i krótka, efekt "wow" gwarantowany. W czym tkwi sekret tego dania? Chodzi o jajka, które zapiekamy w makaronowych dołkach. Płynne żółtko stworzy cudowny kremowy sos. Brzmi kusząco? Wypróbujcie przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 300 g makaronu typu świderki
 - boczek wędzony 400 g
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 cebule
 - 8 jajek
 - 2 łyżki masła
 - 200 g sera żółtego
 - 5 łyżek ketchupu
 - oliwa do smażenia
 
Przepis
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź. Boczek i cebule pokrój w kostkę. Ser zetrzyj. Rozgnieć czosnek.
 - Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i smaż razem. Dodaj masło oraz ketchup i wymieszaj.
 - Makaron wymieszaj z przygotowanym sosem.
 - Całość przełóż do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
 - W zapiekance zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Wierzch posyp startym żółtym serem.
 - Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl