Kurczak po koreańsku. Ten przepis podbije podniebienia smakoszy

Pikantne skrzydełka kurczaka w aromatycznym azjatyckim sosie to gratka dla wszystkich mięsożerców. Jak tylko raz ich spróbujecie, będziecie często wracać do tego przepoisu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Kurczak po koreańskuKurczak po koreańsku
Paulina Michalak

Kurczak:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 70 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 10 g świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 50 g cukru
  • 60 g octu ryżowego)
  • 60 g płynnego miodu
  • 30 g ketchupu
  • 15 g ciemnego sosu sojowego
  • 15 g oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sezam do posypania
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sałatka:

  • 1 brokuł ugotowany al dente
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • żółty ser po posypania

Przepis

  • Czosnek, imbir oraz resztę suchych składników wymieszać razem, wsypać do miski ze skrzydełkami i wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa bym obtoczony w mące.
  • Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, od czasu do czasu przemieszać.
  • W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i zagotować, odstawić na później.
  • W głębokiej patelni (u mnie wok) rozgrzać olej, smażyć skrzydełka partiami do uzyskania złotego koloru (około 6 min. z każdej strony).
  • Po usmażeniu pierwszej partii przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika, aby pozostało gorące. Tak samo postępować z kolejnymi partiami mięsa.
  • Sos ponownie zagotować i wlać do usmażonych skrzydełek wymieszać, aby każdy kawałek był w sosie, posypać sezamem i szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce