Włoskie cannelloni ze szpinakiem zapiekane żółtym serem
Canneloni, czyli duże makaronowe rurki, można wypełnić dowolnym farszem. W naszej wersji jest to szpinak, ale doskonale sprawdzi się również nadzienie mięsne, warzywne czy nawet rybne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko przestudzonym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać.
- Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty - makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.
- Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl