Sebastian Lubera

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Kotlety jajeczne z pieczarkami to świetny pomysł na obiad lub kolację. Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryją aromatyczne pieczarki z cebulką i serem. Proste, tanie i bardzo sycące danie, które sprawdzi się także jako dodatek do ziemniaków i surówki.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 6 jajek ugotowanych.
  • 100 g sera żółtego,
  • ⅓ szkl. natki pietruszki,
  • 1 jajko surowe do farszu,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej do farszu i dodatkowo ½ szkl. bułki tartej do panierowania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na patelni.
  2. Posiekaj cebulę i pieczarki, a następnie podsmaż na maśle.
  3. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce.
  4. Wymieszaj starte jajka z tartym serem, natką pietruszki, surowym jajkiem, solą, pieprzem i bułką tartą.
  5. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym maśle do zarumienienia.

To danie ma w sobie coś z babcinej kuchni – prostotę, sytość i smak, który często kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Przygotowywanie kotletów jajecznych może stać się pretekstem do wspólnego spędzania czasu w kuchni.

Kotlety jajeczne, podobnie jak wiele dań opartych na jajkach, są przykładem kuchni "kryzysowej" lub po prostu oszczędnej. Jajka zawsze były łatwo dostępnym i sycącym produktem, co sprawiło, że dania z nich stały się popularne, szczególnie w okresach niedoborów mięsa. Pieczarki, jako stosunkowo tanie i łatwo dostępne grzyby, idealnie komponowały się z tą koncepcją.

Choć kotlety jajeczne są popularne w całej Polsce, często można spotkać ich lokalne odmiany. Niektóre gospodynie dodają do nich ugotowane warzywa (np. marchewkę, groszek), inne preferują wersje z dużą ilością ziół. Pieczarki są jednym z najpopularniejszych dodatków, ale zdarzają się też wersje z innymi grzybami.

Dla wielu Polaków kotlet jajeczny podobnie jak mielony, to kwintesencja "domowego obiadu". Często podawane z ziemniakami i surówką, stanowią komfortowe danie, które przywołuje poczucie bezpieczeństwa i sielanki.

Więcej wideo
Kiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodzinyKiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodziny
Zrób warstwową sałatkę drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko jąZrób warstwową sałatkę drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko ją
Modne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcjęModne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcję
Do kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepisDo kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepis
Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowaniaWarstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości