Trwa ładowanie...

Ryż z jabłkami i bezą

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autora bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Ryż z jabłkami i beząŹródło: Justmydelicious
d21x3o7
d21x3o7

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać w ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Składniki (ok. 4-8 porcji):

200 g ryżu
6 jabłek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Dodatkowo: masło do natłuszczenia formy

Ryż ugotuj na sypko i odcedź go. Z jabłek wykrój gniazda nasienne, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub zblenduj na mniejsze cząstki. Wymieszaj je z trzema łyżkami cukru oraz cynamonem. Ryż wymieszaj z żółtkiem. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj do niej pozostałe trzy łyżki cukru. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Dno wyłóż połową ryżu, następnie rozłóż warstwę jabłek, przykryj ją resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadź pianę z białka. Piecz w 180 stopach C przez około 20 minut do czasu, aż beza będzie złocista.

Sugestie: cynamonu możesz dodać więcej lub mniej, możesz go też uzupełnić/zastąpić kardamonem lub przyprawą do piernika. Ilość jabłek dostosuj do własnych preferencji. Wybierz twarde i kwaśne jabłka. Przygotowując wersję light użyj brązowego ryżu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku, ksylitolem lub miodem.

d21x3o7

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com.

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj