Ryż z jabłkami i bezą

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autora bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać w ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Składniki (ok. 4-8 porcji):

200 g ryżu
6 jabłek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Dodatkowo: masło do natłuszczenia formy

Ryż ugotuj na sypko i odcedź go. Z jabłek wykrój gniazda nasienne, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub zblenduj na mniejsze cząstki. Wymieszaj je z trzema łyżkami cukru oraz cynamonem. Ryż wymieszaj z żółtkiem. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj do niej pozostałe trzy łyżki cukru. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Dno wyłóż połową ryżu, następnie rozłóż warstwę jabłek, przykryj ją resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadź pianę z białka. Piecz w 180 stopach C przez około 20 minut do czasu, aż beza będzie złocista.

Sugestie: cynamonu możesz dodać więcej lub mniej, możesz go też uzupełnić/zastąpić kardamonem lub przyprawą do piernika. Ilość jabłek dostosuj do własnych preferencji. Wybierz twarde i kwaśne jabłka. Przygotowując wersję light użyj brązowego ryżu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku, ksylitolem lub miodem.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?