Ryż z jabłkami i bezą

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autora bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Ryż z jabłkami i bezą
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać w ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Składniki (ok. 4-8 porcji):

200 g ryżu
6 jabłek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Dodatkowo: masło do natłuszczenia formy

Ryż ugotuj na sypko i odcedź go. Z jabłek wykrój gniazda nasienne, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub zblenduj na mniejsze cząstki. Wymieszaj je z trzema łyżkami cukru oraz cynamonem. Ryż wymieszaj z żółtkiem. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj do niej pozostałe trzy łyżki cukru. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Dno wyłóż połową ryżu, następnie rozłóż warstwę jabłek, przykryj ją resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadź pianę z białka. Piecz w 180 stopach C przez około 20 minut do czasu, aż beza będzie złocista.

Sugestie: cynamonu możesz dodać więcej lub mniej, możesz go też uzupełnić/zastąpić kardamonem lub przyprawą do piernika. Ilość jabłek dostosuj do własnych preferencji. Wybierz twarde i kwaśne jabłka. Przygotowując wersję light użyj brązowego ryżu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku, ksylitolem lub miodem.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory