WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Ryż z jabłkami i bezą

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autora bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Ryż z jabłkami to jeden z klasyków w polskiej kuchni, który warto podać w ramach urozmaicenia i potrzeby lekkiego, słodkiego obiadu. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" dodatek bezy sprawia, że potrawa ta staje się milion razy smaczniejsza. Wyjątkowo prosty, a ciekawy przepis.

Składniki (ok. 4-8 porcji):

200 g ryżu
6 jabłek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
Dodatkowo: masło do natłuszczenia formy

Ryż ugotuj na sypko i odcedź go. Z jabłek wykrój gniazda nasienne, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub zblenduj na mniejsze cząstki. Wymieszaj je z trzema łyżkami cukru oraz cynamonem. Ryż wymieszaj z żółtkiem. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj do niej pozostałe trzy łyżki cukru. Formę do zapiekania posmaruj masłem. Dno wyłóż połową ryżu, następnie rozłóż warstwę jabłek, przykryj ją resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadź pianę z białka. Piecz w 180 stopach C przez około 20 minut do czasu, aż beza będzie złocista.

Sugestie: cynamonu możesz dodać więcej lub mniej, możesz go też uzupełnić/zastąpić kardamonem lub przyprawą do piernika. Ilość jabłek dostosuj do własnych preferencji. Wybierz twarde i kwaśne jabłka. Przygotowując wersję light użyj brązowego ryżu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku, ksylitolem lub miodem.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia