Ryż z jabłkami
- 2 torebki ryżu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- ok. kg jabłek
- 15 dkg cukru
- cukier waniliowy
- cynamon
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany
- cukier puder
- tłuszcz do posmarowania formy
Ryz ugotować na sypko w w wodzie (1 szklanka) z mlekiem i masłem. Jajka lekko roztrzepać, wymieszać z ugotowanym ryżem. Jabłka obrać pokroić w plastry, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Układać warstwami ryż i jabłka: pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż. Całość zalać śmietaną, posmarować masłem. Zapiec w piekarniku, Podawać można na ciepło i na zimno.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze