W chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak miska pożywnej zupy. Daria Ładocha zaprezentowała ten i inne przepisy na jesienne dni.
Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy
Składniki:
1 - 1,5 l wywaru z warzyw
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w piórka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
8 suszonych pomidorów
1 łyżka czerwonej pasty curry
Sól, pieprz
1 drobno posiekana papryczka chilli
Szczypta cynamonu
1 duża łyżka przecieru pomidorowego
Przyprawy: szczypta estragonu, oregano i bazylii
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem. Dodaj cebulę. Następnie dodaj soczewicę oraz pastę curry i wymieszaj. Zalej wywarem, dodaj sól i pieprz i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, cynamon, estragon, bazylię, oregano i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.
Dorsz marynowany w imbirze, chillli i curry
Składniki:
500 g filetów z dorsza - może być polędwica
2 papryczki chilli
Mieszanka przypraw utłuczona w moździerzu: szczypta goździków, imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego, anyżu, przyprawy curry i gałki muszkatołowej
1 łyżka miodu
Pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Przyprawy połącz z drobno posiekaną papryczką chilli, z miodem i olejem. Wymieszaj i dokładnie posmaruj marynatą dorsza. Odstaw na 30 minut i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 20 minut lub usmaż na patelni. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny.
Zobacz także: Co zrobić na obiad, kiedy lodówka jest pusta