Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Idealna, gdy wracasz z jesiennego spaceru.

W chłodne dni nic tak nie rozgrzewa jak miska pożywnej zupy. Daria Ładocha zaprezentowała ten i inne przepisy na jesienne dni.

Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy

Składniki:
1 - 1,5 l wywaru z warzyw
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w piórka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
Imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
8 suszonych pomidorów
1 łyżka czerwonej pasty curry
Sól, pieprz
1 drobno posiekana papryczka chilli
Szczypta cynamonu
1 duża łyżka przecieru pomidorowego
Przyprawy: szczypta estragonu, oregano i bazylii
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
W garnku podgrzej olej z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem. Dodaj cebulę. Następnie dodaj soczewicę oraz pastę curry i wymieszaj. Zalej wywarem, dodaj sól i pieprz i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, cynamon, estragon, bazylię, oregano i przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.

Dorsz marynowany w imbirze, chillli i curry

Składniki:
500 g filetów z dorsza - może być polędwica
2 papryczki chilli
Mieszanka przypraw utłuczona w moździerzu: szczypta goździków, imbiru, kardamonu, kminu rzymskiego, anyżu, przyprawy curry i gałki muszkatołowej
1 łyżka miodu
Pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Przyprawy połącz z drobno posiekaną papryczką chilli, z miodem i olejem. Wymieszaj i dokładnie posmaruj marynatą dorsza. Odstaw na 30 minut i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 20 minut lub usmaż na patelni. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem i skrop sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce