Pyszny, słodki i kremowy. Po prostu kogel-mogel

Kogel-mogel — któż z nas go nie pamięta? Chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go spróbowała. To najprostszy deser, który bez problemu przygotuje każdy. W dzieciństwie zajadaliśmy się nim, a dziś? Obecnie to zapomniany smakołyk, ale w czasach, gdy czekolada i inne słodkości były trudno dostępnym rarytasem, kogel-mogel był niezastąpiony, kiedy prosiliśmy mamę o "coś słodkiego". W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" zdradzimy wam, jak przygotować kogel-mogel, który smakuje jak przed laty. Zapraszamy!

Kogel-mogel
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kogel-mogel to nic innego jak żółtka utarte z cukrem. W czasach PRL-u wszyscy jedli tę dwuskładnikową przekąskę na potęgę i nikt nie bał się salmonelli czy innych chorób, których można się nabawić, jedząc surowe kurze jaja — to były czasy… Ale jeśli masz jajka z pewnego źródła, to spokojnie możesz ukręcić sobie kogel-mogel. A może twoje dziecko nigdy nie miało tego szczęścia i w życiu go nie próbowało. Nie możesz pozbawić go tej przyjemności! Już dziś przygotuj kogel-mogel i przypomnij sobie smak dzieciństwa.

Przepis na kogel-mogel

Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru. Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.

Do kogla-mogla możesz dodać łyżkę kakao. Ale to jeszcze nie wszystkie wariacje na temat tego deseru. A gdyby tak zrobić kawę z koglem-moglem albo zapiec go z sezonowymi owocami? Tradycja w nowoczesnym wydaniu. To dopiero coś.

Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze. Zobacz jakie to porste!

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟