Pyszny, słodki i kremowy. Po prostu kogel-mogel

Kogel-mogel — któż z nas go nie pamięta? Chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go spróbowała. To najprostszy deser, który bez problemu przygotuje każdy. W dzieciństwie zajadaliśmy się nim, a dziś? Obecnie to zapomniany smakołyk, ale w czasach, gdy czekolada i inne słodkości były trudno dostępnym rarytasem, kogel-mogel był niezastąpiony, kiedy prosiliśmy mamę o "coś słodkiego". W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" zdradzimy wam, jak przygotować kogel-mogel, który smakuje jak przed laty. Zapraszamy!

Kogel-mogel
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kogel-mogel to nic innego jak żółtka utarte z cukrem. W czasach PRL-u wszyscy jedli tę dwuskładnikową przekąskę na potęgę i nikt nie bał się salmonelli czy innych chorób, których można się nabawić, jedząc surowe kurze jaja — to były czasy… Ale jeśli masz jajka z pewnego źródła, to spokojnie możesz ukręcić sobie kogel-mogel. A może twoje dziecko nigdy nie miało tego szczęścia i w życiu go nie próbowało. Nie możesz pozbawić go tej przyjemności! Już dziś przygotuj kogel-mogel i przypomnij sobie smak dzieciństwa.

Przepis na kogel-mogel

Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru. Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.

Do kogla-mogla możesz dodać łyżkę kakao. Ale to jeszcze nie wszystkie wariacje na temat tego deseru. A gdyby tak zrobić kawę z koglem-moglem albo zapiec go z sezonowymi owocami? Tradycja w nowoczesnym wydaniu. To dopiero coś.

Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze. Zobacz jakie to porste!

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯