Pyszny, słodki i kremowy. Po prostu kogel-mogel
Kogel-mogel — któż z nas go nie pamięta? Chyba nie ma osoby, która choć raz w życiu go spróbowała. To najprostszy deser, który bez problemu przygotuje każdy. W dzieciństwie zajadaliśmy się nim, a dziś? Obecnie to zapomniany smakołyk, ale w czasach, gdy czekolada i inne słodkości były trudno dostępnym rarytasem, kogel-mogel był niezastąpiony, kiedy prosiliśmy mamę o "coś słodkiego". W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" zdradzimy wam, jak przygotować kogel-mogel, który smakuje jak przed laty. Zapraszamy!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kogel-mogel to nic innego jak żółtka utarte z cukrem. W czasach PRL-u wszyscy jedli tę dwuskładnikową przekąskę na potęgę i nikt nie bał się salmonelli czy innych chorób, których można się nabawić, jedząc surowe kurze jaja — to były czasy… Ale jeśli masz jajka z pewnego źródła, to spokojnie możesz ukręcić sobie kogel-mogel. A może twoje dziecko nigdy nie miało tego szczęścia i w życiu go nie próbowało. Nie możesz pozbawić go tej przyjemności! Już dziś przygotuj kogel-mogel i przypomnij sobie smak dzieciństwa.
Przepis na kogel-mogel
Aby przygotować kogel-mogel dla jednej osoby wystarczą dwa jajka i trzy łyżeczki cukru. Umyj jajka, a następnie polej je wrzątkiem i wbij do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą nam już potrzebne. Możesz wykorzystać je np. do przygotowania domowej bezy. Do żółtek dodaj cukier i ucieraj przy pomocy łyżki – tak robiły nasze babcie i mamy, jednak o wiele szybciej i prościej będzie, jeśli użyjesz miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze. Zobacz jakie to porste!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.