Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

Pamiętacie piszingera? Te kruche wafle przełożone słodką masą, to jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Chcecie wiedzieć skąd wzięła się jego nazwa? Odpowiedź na to pytanie i przepis na piszingera w dwóch wersjach - szybkiej i prostej oraz nieco bardziej skomplikowanej, ale bardziej wykwintnej, znajdziecie poniżej.

Piszinger
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

W wielu domach do dziś ten prosty, szybki i pyszny smakołyk stanowi częsty duet z popołudniową kawą. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 20 min, a potem przez dwa dni nie trzeba się martwić o „coś słodkiego”. Wiecie skąd wzięła się nazwa piszinger? Wiedeński cukiernik i właściciel firmy produkującej czekoladę, Oscar Pischinger, tworzył swoje cukiernicze arcydzieła, a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma już nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji przetrwał i cieszył się szczególną popularnością w czasach PRL-u. Kiedy słodycze były trudno dostępnym rarytasem, nasze mamy i babcie musiały sobie jakoś radzić - wtedy z pomocą przychodził im piszinger.

Piszinger na dwa sposoby

Możesz przygotować niezwykle szybki deser, do zrobienia którego potrzebujesz tylko czterech składników, deski do krojenia i bardzo ciężkiej książki - zaraz dowiesz się dlaczego.

Piszinger w najprostszej postaci

Składniki:

  • puszka kajmaku/masy krówkowej (400 g),
  • 120 g masła,
  • 6 czubatych łyżek gorzkiego kakao,
  • opakowanie wafli.
Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie:
Przy pomocy miksera utrzyj kostkę masła na gładki puch, dodaj trzy łyżki kakao i ucieraj jeszcze chwilę. Cały czas mieszając, dodawaj po łyżce masy krówkowej. Kiedy zużyjesz już połowę słodkiej masy, wsyp pozostałe trzy łyżki kakao, stopniowo dodaj resztę masy i wszystko wymieszaj na gładki krem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na pierwszym waflu, przykryj go drugim, posmaruj jego wierzch i połóż na nim kolejny – i tak do wyczerpania masy i wafli. Piszinger jest już prawie gotowy. Teraz przykryj go dużą deską do krojenia, a na niej połóż ciężką książkę i za godzinę możesz już kroić wafle.

Prosty torcik waflowy

To chyba najprostszy tort bez pieczenia - przekonaj się sam!
Składniki:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru pudru,
  • 7 wafli,
  • 3 żółtka,
  • 40 ml rumu,
  • 100 g mielonych orzechów włoskich.

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka masła.
Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie:
Miękkie masło wrzuć do miski i utrzyj przy pomocy miksera. Kiedy będzie już gładkie i puszyste dodaj do niego żółtka, rum i cukier puder - całość miksuj jeszcze przez krótką chwilę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a masę maślaną ponownie zamieszaj, wlej roztopioną czekoladę i wsyp drobno posiekane orzechy - wszytko wymieszaj. Powstałą masą posmaruj wafle (tak jak w pierwszym przepisie). Ostatniego wafla nie smaruj - połóż go na wierzchu torcika, na nim deskę do krojenia, a na sam wierzch grubą, ciężką książkę. Teraz tort wstaw do lodówki. Po upływie 2-3 godzin wyjmij torcik z lodówki i ponownie przygotuj kąpiel wodną - tym razem na polewę. W zanurzonej w gorącej wodzie miseczce rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z masłem. Cały torcik polej polewą i posyp rozdrobionymi orzechami. Teraz poczekaj, aż polewa stężeje i pyszny tort bez pieczenia gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika