Szyszki z ryżu preparowanego. Przypomnij sobie słodki smak PRL

Kto pamięta szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lepienie szyszek to doskonała zabawa, do której można zaangażować całą rodzinę. Lista zakupów? Preparowany ryż, cukierki krówki i margaryna.

Ulubiony deser sprzed lat wciąż cieszy się popularnością
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Szyszki z ryżu preparowanego - smaczny i szybki deser

W czasach PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, gospodynie domowe dwoiły się i troiły, by przygotować coś smacznego z tych produktów, które udało się jakimś cudem zdobyć. Był więc marcepan z fasoli, blok czekoladowy bez czekolady, no i pyszne krówkowe szyszki. Do przygotowania szyszek potrzebujemy 50 g preparowanego ryżu (dziś niestety coraz trudniej go kupić), masy krówkowej i margaryny. Szyszki robi się szybko. Nie wymagają one pieczenia.

Jak zrobić masę krówkową? Roztapiamy 20 dag krówek w 1/4 kostki margaryny. Masę trzeba ciągle mieszać, by się nie przypaliła. Można też kupić gotową masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować przez 2-3 godziny. Do masy warto dodać 3 łyżki kakao, wtedy otrzymamy czekoladowe szyszki.

Do masy krówkowej wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i formujemy szyszki. Należy jednak pamiętać, że lepienie szyszek to dość "brudna robota". Masa klei się do palców, aby więc ułatwić sobie pracę, warto w pobliżu postawić miskę z zimną wodą. Co jakiś czas zwilżamy dłonie i dopiero wtedy nabieramy masę. Dzięki temu nic się nie przykleja, a szyszki (lub kulki – jak kto woli) wychodzą ładne i kształtne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie