Szyszki z ryżu preparowanego. Przypomnij sobie słodki smak PRL

Kto pamięta szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lepienie szyszek to doskonała zabawa, do której można zaangażować całą rodzinę. Lista zakupów? Preparowany ryż, cukierki krówki i margaryna.

Ulubiony deser sprzed lat wciąż cieszy się popularnością
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Szyszki z ryżu preparowanego - smaczny i szybki deser

W czasach PRL, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, gospodynie domowe dwoiły się i troiły, by przygotować coś smacznego z tych produktów, które udało się jakimś cudem zdobyć. Był więc marcepan z fasoli, blok czekoladowy bez czekolady, no i pyszne krówkowe szyszki. Do przygotowania szyszek potrzebujemy 50 g preparowanego ryżu (dziś niestety coraz trudniej go kupić), masy krówkowej i margaryny. Szyszki robi się szybko. Nie wymagają one pieczenia.

Jak zrobić masę krówkową? Roztapiamy 20 dag krówek w 1/4 kostki margaryny. Masę trzeba ciągle mieszać, by się nie przypaliła. Można też kupić gotową masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować przez 2-3 godziny. Do masy warto dodać 3 łyżki kakao, wtedy otrzymamy czekoladowe szyszki.

Do masy krówkowej wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i formujemy szyszki. Należy jednak pamiętać, że lepienie szyszek to dość "brudna robota". Masa klei się do palców, aby więc ułatwić sobie pracę, warto w pobliżu postawić miskę z zimną wodą. Co jakiś czas zwilżamy dłonie i dopiero wtedy nabieramy masę. Dzięki temu nic się nie przykleja, a szyszki (lub kulki – jak kto woli) wychodzą ładne i kształtne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny