Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
07-03-2017 09:22

Podpłomyki – niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Tego smaku nie da się zapomnieć. Ich sekret tkwi w prostocie, bo aby je przygotować wystarczą tylko trzy składniki. W ramach cyklu Sentymentalny wtorek mamy dla was przepis na podpłomyki, ale w zmodyfikowanej wersji, by można było upiec je na patelni. Wiemy, że smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Podpłomyki – niezapomniany smak dzieciństwaŹródło: Shutterstock.com
d2hhaum
d2hhaum

Kiedy przygotujecie wersję podpłomyków dostosowaną do współczesnych realiów (nie oszukujmy się, kuchnię węglową teraz ciężko uświadczyć), poczujecie się, jakbyście znowu mieli sześć lat i spędzali wakacje u dziadków na wsi. Kiedyś makaron do niedzielnego rosołu babcie przygotowywały same. Pewnie nie raz udało się wam uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gnietliście je w rączkach, a następnie kładliście na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście pod czujnym okiem dziadka). Jeśli chcecie, w bardzo prosty sposób możecie przygotować podpłomyki dla swoich dzieci, bo w przeciwnym razie, pewnie nigdy nie będą miały okazji ich spróbować, a naprawdę warto.

Podpłomyki Shutterstock.com
Podpłomyki Źródło: Shutterstock.com

Przepis na współczesne podpłomyki
Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól, wlej wodę i olej. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Kiedy ciasto jest już gładkie i zwarte, przykryj je ściereczką i pozwól mu chwilę odpocząć. Po upływie 15 minut ciasto podziel na sześć kawałków, z każdego uformuj kulkę i rozwałkuj je na cienkie placki. Rozgrzej suchą teflonową patelnię i połóż na niej placek. Na jednej stronie trzymaj go ok. minuty, na drugiej – 30 sekund, a następnie ponownie obróć placek, poczekaj jeszcze pół minuty i gotowe! Życzymy smacznych wspomnień.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj