Podpłomyki – niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Tego smaku nie da się zapomnieć. Ich sekret tkwi w prostocie, bo aby je przygotować wystarczą tylko trzy składniki. W ramach cyklu Sentymentalny wtorek mamy dla was przepis na podpłomyki, ale w zmodyfikowanej wersji, by można było upiec je na patelni. Wiemy, że smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

Podpłomyki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Kiedy przygotujecie wersję podpłomyków dostosowaną do współczesnych realiów (nie oszukujmy się, kuchnię węglową teraz ciężko uświadczyć), poczujecie się, jakbyście znowu mieli sześć lat i spędzali wakacje u dziadków na wsi. Kiedyś makaron do niedzielnego rosołu babcie przygotowywały same. Pewnie nie raz udało się wam uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gnietliście je w rączkach, a następnie kładliście na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście pod czujnym okiem dziadka). Jeśli chcecie, w bardzo prosty sposób możecie przygotować podpłomyki dla swoich dzieci, bo w przeciwnym razie, pewnie nigdy nie będą miały okazji ich spróbować, a naprawdę warto.

Podpłomyki
© Shutterstock.com

Przepis na współczesne podpłomyki
Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól, wlej wodę i olej. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Kiedy ciasto jest już gładkie i zwarte, przykryj je ściereczką i pozwól mu chwilę odpocząć. Po upływie 15 minut ciasto podziel na sześć kawałków, z każdego uformuj kulkę i rozwałkuj je na cienkie placki. Rozgrzej suchą teflonową patelnię i połóż na niej placek. Na jednej stronie trzymaj go ok. minuty, na drugiej – 30 sekund, a następnie ponownie obróć placek, poczekaj jeszcze pół minuty i gotowe! Życzymy smacznych wspomnień.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja