Podpłomyki – niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Tego smaku nie da się zapomnieć. Ich sekret tkwi w prostocie, bo aby je przygotować wystarczą tylko trzy składniki. W ramach cyklu Sentymentalny wtorek mamy dla was przepis na podpłomyki, ale w zmodyfikowanej wersji, by można było upiec je na patelni. Wiemy, że smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

Podpłomyki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Kiedy przygotujecie wersję podpłomyków dostosowaną do współczesnych realiów (nie oszukujmy się, kuchnię węglową teraz ciężko uświadczyć), poczujecie się, jakbyście znowu mieli sześć lat i spędzali wakacje u dziadków na wsi. Kiedyś makaron do niedzielnego rosołu babcie przygotowywały same. Pewnie nie raz udało się wam uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gnietliście je w rączkach, a następnie kładliście na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście pod czujnym okiem dziadka). Jeśli chcecie, w bardzo prosty sposób możecie przygotować podpłomyki dla swoich dzieci, bo w przeciwnym razie, pewnie nigdy nie będą miały okazji ich spróbować, a naprawdę warto.

Podpłomyki
© Shutterstock.com

Przepis na współczesne podpłomyki
Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól, wlej wodę i olej. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Kiedy ciasto jest już gładkie i zwarte, przykryj je ściereczką i pozwól mu chwilę odpocząć. Po upływie 15 minut ciasto podziel na sześć kawałków, z każdego uformuj kulkę i rozwałkuj je na cienkie placki. Rozgrzej suchą teflonową patelnię i połóż na niej placek. Na jednej stronie trzymaj go ok. minuty, na drugiej – 30 sekund, a następnie ponownie obróć placek, poczekaj jeszcze pół minuty i gotowe! Życzymy smacznych wspomnień.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia