WAŻNE
TERAZ

Znany lekarz oskarżony. Ujawniał wrażliwe informacje

Podpłomyki – niezapomniany smak dzieciństwa

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Tego smaku nie da się zapomnieć. Ich sekret tkwi w prostocie, bo aby je przygotować wystarczą tylko trzy składniki. W ramach cyklu Sentymentalny wtorek mamy dla was przepis na podpłomyki, ale w zmodyfikowanej wersji, by można było upiec je na patelni. Wiemy, że smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

Podpłomyki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Kiedy przygotujecie wersję podpłomyków dostosowaną do współczesnych realiów (nie oszukujmy się, kuchnię węglową teraz ciężko uświadczyć), poczujecie się, jakbyście znowu mieli sześć lat i spędzali wakacje u dziadków na wsi. Kiedyś makaron do niedzielnego rosołu babcie przygotowywały same. Pewnie nie raz udało się wam uszczknąć kawałek ciasta, wtedy gnietliście je w rączkach, a następnie kładliście na rozgrzanej kuchni węglowej (oczywiście pod czujnym okiem dziadka). Jeśli chcecie, w bardzo prosty sposób możecie przygotować podpłomyki dla swoich dzieci, bo w przeciwnym razie, pewnie nigdy nie będą miały okazji ich spróbować, a naprawdę warto.

Podpłomyki
© Shutterstock.com

Przepis na współczesne podpłomyki
Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, sól, wlej wodę i olej. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Kiedy ciasto jest już gładkie i zwarte, przykryj je ściereczką i pozwól mu chwilę odpocząć. Po upływie 15 minut ciasto podziel na sześć kawałków, z każdego uformuj kulkę i rozwałkuj je na cienkie placki. Rozgrzej suchą teflonową patelnię i połóż na niej placek. Na jednej stronie trzymaj go ok. minuty, na drugiej – 30 sekund, a następnie ponownie obróć placek, poczekaj jeszcze pół minuty i gotowe! Życzymy smacznych wspomnień.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać