Sprawdzone przepisy
Komunijne przyjęcie, wbrew panującemu przekonaniu, nie musi kosztować fortuny. Nasze wydatki zależą głównie od tego, ilu gości zapraszamy, jest więc oczywiste, że im większa impreza, tym wyższy jej koszt. Wpływ na cenę ma jednak także zaplanowane menu. Jeśli dobrze je przemyślimy, możemy wyczarować fantastyczne dania z przystępnych cenowo składników.
Zanim jednak pójdziemy na zakupy, przygotujmy listę, niezbędnych produktów. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych zakupów i marnowania żywności. Podpowiadamy więc, jak nie zrujnować domowych finansów przygotowując dania na komunię.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rosół z makaronem
Rosół jest zupą, która będzie smakowała wszystkim, a w dodatku mięso, na którym gotujemy tę zupę, można wykorzystać w innych daniach. Mięso z kurczaka zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy kilkanaście minut, usuwamy unoszące się na powierzchni szumowiny, i wrzucamy do garnka obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz przyprawy: pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny. Wyjmujemy mięso i podajemy zupę z makaronem, posypany natką pietruszki.
Pulpety z drobiu
Ugotowanego w rosole kurczaka wykorzystajmy do zrobienia pysznych pulpetów. Mięso dokładnie obieramy z kości i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko, trochę bułki tartej, sporą garść natki pietruszki i mielony pieprz. Z masy formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je w małej ilości rosołu (na pewno pozostanie nam go sporo). Na koniec sos zagęszczamy mieszaniną mąki i śmietany. Pulpety podajemy z ryżem.
Pieczony kurczak
Drób to tanie mięso, więc nawet kupując kilka kurczaków, nie wydamy majątku, a pieczone kurczaki to potrawa łatwa do zrobienia i uwielbiana przez większość z nas. Dokładnie umyte i osuszone kurczaki nacieramy solą, pieprzem, suszonym majerankiem i granulowanym czosnkiem. Do środka wkładamy sporo natki pietruszki i kilka kawałków masła. Tuszki układamy w dużej brytfance i pieczemy w piekarniku najpierw w temp. 180 stopni C przez 20 minut, a następnie przez godzinę w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu dzielimy na kawałki. Tak przygotowane mięso jest pyszne i na gorąco, i na zimno.
Sałata z rzodkiewką i ziołami
Warzywnymi dodatkami do głównego dania nie musimy się przesadnie przejmować. W maju jarzyny są niedrogie, a ich wybór jest ogromny. Do przygotowania znakomitej przystawki potrzebne nam będą: sałata rzymska, dwa pęczki rzodkiewki, szczypiorek, kwaśna śmietana, cukier, sok z cytryny, szczypta soli. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do dużej miski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałaty. Do słoiczka wlewamy śmietanę, sok z cytryny, dodajemy cukier i sól, słoik zakręcamy i bardzo energicznie potrząsamy nim. Sosem polewamy sałatę, mieszamy i od razu podajemy.
Risotto z pieczarkami
Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, na pewno tanim i smacznym daniem będzie risotto. Do jego przygotowania potrzebne nam będzie: ryż arborio, pół kilograma pieczarek, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, bulion warzywny, suszony tymianek, sól i pieprz. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a gdy zmiękną, wrzucamy pokrojone pieczarki i ryż. Mieszając, podsmażamy dwie minuty. Zalewamy bulionem, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Szarlotka z jabłek
Jednymi z najtańszych deserów są te przygotowywane z jabłek, niedrogich, zdrowych i pysznych owoców. Do zrobienia prostej szarlotki potrzebne nam będą: mąka, masło, cukier waniliowy, cukier puder, szczypta soli, jabłka, sok z cytryny, mielony cynamon. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. Mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką i cukrem. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Wyjmujemy, odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na cienki placek. Układamy w dużej formie i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na podpieczonym cieście układamy jabłka, a na wierzch ścieramy pozostawione wcześniej ciasto. Pieczemy 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.