Przyjęcie komunijne za grosze. Elegancko, ale niezbyt drogo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Komunijne przyjęcie, wbrew panującemu przekonaniu, nie musi kosztować fortuny. Nasze wydatki zależą głównie od tego, ilu gości zapraszamy, jest więc oczywiste, że im większa impreza, tym wyższy jej koszt. Wpływ na cenę ma jednak także zaplanowane menu. Jeśli dobrze je przemyślimy, możemy wyczarować fantastyczne dania z przystępnych cenowo składników.

Zanim jednak pójdziemy na zakupy, przygotujmy listę, niezbędnych produktów. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych zakupów i marnowania żywności. Podpowiadamy więc, jak nie zrujnować domowych finansów przygotowując dania na komunię.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Rosół z makaronem

Obraz
© 123RF

Rosół jest zupą, która będzie smakowała wszystkim, a w dodatku mięso, na którym gotujemy tę zupę, można wykorzystać w innych daniach. Mięso z kurczaka zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy kilkanaście minut, usuwamy unoszące się na powierzchni szumowiny, i wrzucamy do garnka obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz przyprawy: pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny. Wyjmujemy mięso i podajemy zupę z makaronem, posypany natką pietruszki.

/ 7Pulpety z drobiu

Obraz
© iStock.com

Ugotowanego w rosole kurczaka wykorzystajmy do zrobienia pysznych pulpetów. Mięso dokładnie obieramy z kości i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko, trochę bułki tartej, sporą garść natki pietruszki i mielony pieprz. Z masy formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je w małej ilości rosołu (na pewno pozostanie nam go sporo). Na koniec sos zagęszczamy mieszaniną mąki i śmietany. Pulpety podajemy z ryżem.

/ 7Pieczony kurczak

Obraz
© 123RF

Drób to tanie mięso, więc nawet kupując kilka kurczaków, nie wydamy majątku, a pieczone kurczaki to potrawa łatwa do zrobienia i uwielbiana przez większość z nas. Dokładnie umyte i osuszone kurczaki nacieramy solą, pieprzem, suszonym majerankiem i granulowanym czosnkiem. Do środka wkładamy sporo natki pietruszki i kilka kawałków masła. Tuszki układamy w dużej brytfance i pieczemy w piekarniku najpierw w temp. 180 stopni C przez 20 minut, a następnie przez godzinę w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu dzielimy na kawałki. Tak przygotowane mięso jest pyszne i na gorąco, i na zimno.

/ 7Sałata z rzodkiewką i ziołami

Obraz
© 123RF

Warzywnymi dodatkami do głównego dania nie musimy się przesadnie przejmować. W maju jarzyny są niedrogie, a ich wybór jest ogromny. Do przygotowania znakomitej przystawki potrzebne nam będą: sałata rzymska, dwa pęczki rzodkiewki, szczypiorek, kwaśna śmietana, cukier, sok z cytryny, szczypta soli. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do dużej miski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałaty. Do słoiczka wlewamy śmietanę, sok z cytryny, dodajemy cukier i sól, słoik zakręcamy i bardzo energicznie potrząsamy nim. Sosem polewamy sałatę, mieszamy i od razu podajemy.

/ 7Risotto z pieczarkami

Obraz
© Shutterstock.com

Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, na pewno tanim i smacznym daniem będzie risotto. Do jego przygotowania potrzebne nam będzie: ryż arborio, pół kilograma pieczarek, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, bulion warzywny, suszony tymianek, sól i pieprz. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a gdy zmiękną, wrzucamy pokrojone pieczarki i ryż. Mieszając, podsmażamy dwie minuty. Zalewamy bulionem, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

/ 7Szarlotka z jabłek

Obraz
© 123RF

Jednymi z najtańszych deserów są te przygotowywane z jabłek, niedrogich, zdrowych i pysznych owoców. Do zrobienia prostej szarlotki potrzebne nam będą: mąka, masło, cukier waniliowy, cukier puder, szczypta soli, jabłka, sok z cytryny, mielony cynamon. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. Mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką i cukrem. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Wyjmujemy, odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na cienki placek. Układamy w dużej formie i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na podpieczonym cieście układamy jabłka, a na wierzch ścieramy pozostawione wcześniej ciasto. Pieczemy 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja