Przyjęcie komunijne za grosze. Elegancko, ale niezbyt drogo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Sprawdzone przepisy

Obraz
© 123RF

Komunijne przyjęcie, wbrew panującemu przekonaniu, nie musi kosztować fortuny. Nasze wydatki zależą głównie od tego, ilu gości zapraszamy, jest więc oczywiste, że im większa impreza, tym wyższy jej koszt. Wpływ na cenę ma jednak także zaplanowane menu. Jeśli dobrze je przemyślimy, możemy wyczarować fantastyczne dania z przystępnych cenowo składników.

Zanim jednak pójdziemy na zakupy, przygotujmy listę, niezbędnych produktów. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych zakupów i marnowania żywności. Podpowiadamy więc, jak nie zrujnować domowych finansów przygotowując dania na komunię.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Rosół z makaronem

Obraz
© 123RF

Rosół jest zupą, która będzie smakowała wszystkim, a w dodatku mięso, na którym gotujemy tę zupę, można wykorzystać w innych daniach. Mięso z kurczaka zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy kilkanaście minut, usuwamy unoszące się na powierzchni szumowiny, i wrzucamy do garnka obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz przyprawy: pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu przez około dwie godziny. Wyjmujemy mięso i podajemy zupę z makaronem, posypany natką pietruszki.

/ 7Pulpety z drobiu

Obraz
© iStock.com

Ugotowanego w rosole kurczaka wykorzystajmy do zrobienia pysznych pulpetów. Mięso dokładnie obieramy z kości i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko, trochę bułki tartej, sporą garść natki pietruszki i mielony pieprz. Z masy formujemy małe pulpety wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je w małej ilości rosołu (na pewno pozostanie nam go sporo). Na koniec sos zagęszczamy mieszaniną mąki i śmietany. Pulpety podajemy z ryżem.

/ 7Pieczony kurczak

Obraz
© 123RF

Drób to tanie mięso, więc nawet kupując kilka kurczaków, nie wydamy majątku, a pieczone kurczaki to potrawa łatwa do zrobienia i uwielbiana przez większość z nas. Dokładnie umyte i osuszone kurczaki nacieramy solą, pieprzem, suszonym majerankiem i granulowanym czosnkiem. Do środka wkładamy sporo natki pietruszki i kilka kawałków masła. Tuszki układamy w dużej brytfance i pieczemy w piekarniku najpierw w temp. 180 stopni C przez 20 minut, a następnie przez godzinę w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu dzielimy na kawałki. Tak przygotowane mięso jest pyszne i na gorąco, i na zimno.

/ 7Sałata z rzodkiewką i ziołami

Obraz
© 123RF

Warzywnymi dodatkami do głównego dania nie musimy się przesadnie przejmować. W maju jarzyny są niedrogie, a ich wybór jest ogromny. Do przygotowania znakomitej przystawki potrzebne nam będą: sałata rzymska, dwa pęczki rzodkiewki, szczypiorek, kwaśna śmietana, cukier, sok z cytryny, szczypta soli. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do dużej miski. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałaty. Do słoiczka wlewamy śmietanę, sok z cytryny, dodajemy cukier i sól, słoik zakręcamy i bardzo energicznie potrząsamy nim. Sosem polewamy sałatę, mieszamy i od razu podajemy.

/ 7Risotto z pieczarkami

Obraz
© Shutterstock.com

Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, na pewno tanim i smacznym daniem będzie risotto. Do jego przygotowania potrzebne nam będzie: ryż arborio, pół kilograma pieczarek, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, bulion warzywny, suszony tymianek, sól i pieprz. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, a gdy zmiękną, wrzucamy pokrojone pieczarki i ryż. Mieszając, podsmażamy dwie minuty. Zalewamy bulionem, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

/ 7Szarlotka z jabłek

Obraz
© 123RF

Jednymi z najtańszych deserów są te przygotowywane z jabłek, niedrogich, zdrowych i pysznych owoców. Do zrobienia prostej szarlotki potrzebne nam będą: mąka, masło, cukier waniliowy, cukier puder, szczypta soli, jabłka, sok z cytryny, mielony cynamon. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. Mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. W tym czasie przygotowujemy ciasto: masło siekamy z mąką i cukrem. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Wyjmujemy, odkrawamy 1/3, a resztę wałkujemy na cienki placek. Układamy w dużej formie i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na podpieczonym cieście układamy jabłka, a na wierzch ścieramy pozostawione wcześniej ciasto. Pieczemy 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty