Chili Con Carne to sycąca propozycja na obiad. Mięsne danie z dodatkiem papryki, pomidorów i czosnku na długo zaspokoi głód i zachwyci całą rodzinę.
*Składniki: *
900 g karkówki
sok z 1 limonki
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżki pasty chili
100 g boczku
starty ser cheddar
1 puszka pomidorów
1 średniej wielkości cebula
50 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki sypkiej papryki chili
½ łyżeczki chili chipotle w proszku
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki kminku
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka cukru
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie chili, zmieloną kolendrę i kminek, oregano, tymianek i pastę chili. Dolej wodę. Smaż boczek do momentu aż będzie chrupiący. Później smaż wołowinę na każdej stronie. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją w małej ilości tłuszczu (przez ok. 3-4 min.). Dodaj pastę chili i mieszaj na patelni przez 2-3 min. Wlej wodę na patelnię. Wszystkie składniki, które zostały przygotowane do tej pory, wymieszaj w jednym garnku. Dodaj sok z limonki, pomidory, cukier i dopraw do smaku. Całość wymieszaj z fasolką i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
Podawaj z serem startym na tarce.