Przepis Ani Starmach na najsłynniejsze danie USA. Jest dziecinnie proste!

Jedno ze słynnych na całym świecie amerykańskich dań, które kochają zwłaszcza dzieci, czyli mac’n’cheese. To pyszny makaron w kremowym, aromatycznym sosie serowym. Po zapieczeniu ser cudownie ciągnie się i wypełnia cały dom swym aromatem. Pyszne, szybkie i dziecinnie proste danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Zapiekany mac'n'cheeseZapiekany mac'n'cheese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 50 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka pełnotłustego
  • 125 g sera cheddar
  • 125 g sera grana padano, parmezanu lub innego twardego sera dojrzewającego
  • 250 g śmietany 18 procent
  • 400-500 g makaronu typu kolanka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: szczypiorek lub natka pietruszki

Przepis

  • Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w osolonej wodzie – powinien być al dente.
  • W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i za pomocą trzepaczki połączyć składniki i delikatnie przesmażyć.
  • Gdy mąka zacznie intensywnie pachnieć, ale wciąż będzie jasna, wąskim strumieniem wlać mleko, cały czas mieszając sos za pomocą trzepaczki.
  • Tak przygotowany beszamel doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Do sosu dodać śmietanę i ¾ startego sera, resztę pozostawiając do posypania zapiekanki przed zapieczeniem.
  • Ugotowany makaron wymieszać w garnku z serowym beszamelem, a następnie przełożyć wszystko do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej.
  • Posypać z wierzchu pozostałym serem, wyrównać powierzchnię zapiekanki i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Macaroni and cheese należy zapiekać przez ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni.
  • Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Mac’n’cheese może być samodzielnym daniem, ale świetnie pasuje także do warzyw gotowanych na parze.

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"