Pomysły na dania z wiśni. Zrób, zanim skończy się sezon

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wiśniowa kuchnia

Obraz
© 123RF

Delikatne, soczyste, kwaskowe... Wiśnie to jeden z symboli polskiej kuchni. A że sezon na nie jest bardzo krótki, szybko cieszmy się tymi owocami. A jeśli nie zdążymy? Cóż, pozostanie nam korzystanie z owoców mrożonych lub tych ze słoików.

Kiedyś wiśnie były w Polsce szalenie popularne. Dziś chętniej jemy czereśnie, ale zwolennicy wiśni wykorzystają każdą okazję, by objadać się nimi. Kwaskowate owoce możemy również wykorzystywać w kuchni, jako element wielu dań, nie tylko na słodko. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Pierogi z wiśniami

Obraz
© Fotolia

To klasyczne polskie danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Najpierw z mąki, jajek, soli i cukru przygotowujemy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy na kilka minut wilgotną ściereczką i rozwałkowujemy cienko. Z wiśni usuwamy pestki, zasypujemy je cukrem i szczyptą cynamonu. Nakładamy je na krążki ciasta, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Polewamy śmietaną.

/ 6Chłodnik wiśniowy

Obraz
© 123RF

Chłodnik to idealna zupa na lato. Wersja owocowa znakomicie orzeźwia. Składniki: pół kilograma wydrylowanych wiśni, pół kilograma truskawek, litr maślanki, szklanka słodkiej śmietany, kilka łyżek cukru, słodka bułka, masło. Truskawki i wiśnie kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy maślanką, śmietaną i doprawiamy cukrem. Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Schłodzoną zupę rozlewamy na talerze i posypujemy grzankami.

/ 6Racuchy z wiśniami

Obraz
© 123RF

Tę potrawę dzieci będą uwielbiać, ale i dorośli na pewno chętnie spróbują takich racuchów. Potrzebne nam będą: drożdże, szklanka mleka, szklanka mąki, dwa jajka, pół kilograma wiśni, cukier, olej do smażenia. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, posłodzonym mleku. Gdy wyrosną dodajemy mąkę i wiśnie, pozostawiamy, aż ciasto powiększy swoją objętość, ale nadal będzie płynne. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką wazową ciasto, a racuchy smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.

/ 6Boczek nadziewany

Obraz
© Shutterstock.com

Kwaskowate wiśnie są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, szczególnie z tłustego mięsa. Do zrobienia naszego dania potrzebne nam będą: kilogram surowego boczku, pół kilograma wiśni bez pestek, musztarda, majeranek, sól, pieprz, trochę miodu i ząbek czosnku. Boczek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek siekamy drobno, łączymy w misce z wiśniami, musztardą, miodem, solą i pieprzem. Masa musi być gęsta. Smarujemy nią boczek i zwijamy go w roladę, mocno związując sznurkiem. Smarujemy olejem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym, a piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez mniej więcej dwie godziny.

/ 6Sos wiśniowy do mięsa

Obraz
© Shutterstock.com

W polskiej kuchni bardzo popularne było podawanie mięsa na słodko. Sosy robiono z jagód, borówek, żurawin, agrestu, ale również z wiśni. Na przygotowanie naszego sosu (którego nadmiar możemy spokojnie wlać do słoików, pasteryzować i zachować na później) potrzebujemy: pół kilograma wiśni, szklanka cukru, dwa liście laurowe, pieprz w ziarnach, łyżeczka mielonego cynamonu, dwa ząbki czosnku, masło i szklanka czerwonego wina. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, wiśnie, przyprawy i cukier. Smażymy kilka minut, aż owoce się rozpadną, wlewamy wino i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw