Wiśniowa kuchnia
Delikatne, soczyste, kwaskowe... Wiśnie to jeden z symboli polskiej kuchni. A że sezon na nie jest bardzo krótki, szybko cieszmy się tymi owocami. A jeśli nie zdążymy? Cóż, pozostanie nam korzystanie z owoców mrożonych lub tych ze słoików.
Kiedyś wiśnie były w Polsce szalenie popularne. Dziś chętniej jemy czereśnie, ale zwolennicy wiśni wykorzystają każdą okazję, by objadać się nimi. Kwaskowate owoce możemy również wykorzystywać w kuchni, jako element wielu dań, nie tylko na słodko. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pierogi z wiśniami
To klasyczne polskie danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Najpierw z mąki, jajek, soli i cukru przygotowujemy ciasto na pierogi. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy na kilka minut wilgotną ściereczką i rozwałkowujemy cienko. Z wiśni usuwamy pestki, zasypujemy je cukrem i szczyptą cynamonu. Nakładamy je na krążki ciasta, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Polewamy śmietaną.
Chłodnik wiśniowy
Chłodnik to idealna zupa na lato. Wersja owocowa znakomicie orzeźwia. Składniki: pół kilograma wydrylowanych wiśni, pół kilograma truskawek, litr maślanki, szklanka słodkiej śmietany, kilka łyżek cukru, słodka bułka, masło. Truskawki i wiśnie kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy maślanką, śmietaną i doprawiamy cukrem. Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Schłodzoną zupę rozlewamy na talerze i posypujemy grzankami.
Racuchy z wiśniami
Tę potrawę dzieci będą uwielbiać, ale i dorośli na pewno chętnie spróbują takich racuchów. Potrzebne nam będą: drożdże, szklanka mleka, szklanka mąki, dwa jajka, pół kilograma wiśni, cukier, olej do smażenia. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, posłodzonym mleku. Gdy wyrosną dodajemy mąkę i wiśnie, pozostawiamy, aż ciasto powiększy swoją objętość, ale nadal będzie płynne. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką wazową ciasto, a racuchy smażymy kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.
Boczek nadziewany
Kwaskowate wiśnie są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, szczególnie z tłustego mięsa. Do zrobienia naszego dania potrzebne nam będą: kilogram surowego boczku, pół kilograma wiśni bez pestek, musztarda, majeranek, sól, pieprz, trochę miodu i ząbek czosnku. Boczek nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek siekamy drobno, łączymy w misce z wiśniami, musztardą, miodem, solą i pieprzem. Masa musi być gęsta. Smarujemy nią boczek i zwijamy go w roladę, mocno związując sznurkiem. Smarujemy olejem i pieczemy w naczyniu żaroodpornym, a piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez mniej więcej dwie godziny.
Sos wiśniowy do mięsa
W polskiej kuchni bardzo popularne było podawanie mięsa na słodko. Sosy robiono z jagód, borówek, żurawin, agrestu, ale również z wiśni. Na przygotowanie naszego sosu (którego nadmiar możemy spokojnie wlać do słoików, pasteryzować i zachować na później) potrzebujemy: pół kilograma wiśni, szklanka cukru, dwa liście laurowe, pieprz w ziarnach, łyżeczka mielonego cynamonu, dwa ząbki czosnku, masło i szklanka czerwonego wina. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, wiśnie, przyprawy i cukier. Smażymy kilka minut, aż owoce się rozpadną, wlewamy wino i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowe.