Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia

Omlet à la pizza to śniadanie, które na pierwszy rzut oka przypomina włoską pizzę, ale powstaje w zaledwie kilka minut i jest zdecydowanie lżejsze. To świetna propozycja dla osób, które kochają smak pizzy, ale wolą uniknąć ciężkiego ciasta i kalorycznych dodatków. Wystarczy kilka prostych składników, by zwykły omlet zamienił się w prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Przełóż na talerz i rozłóż na górze rukolę oraz pomidorkiPrzełóż na talerz i rozłóż na górze rukolę oraz pomidorki

Podstawą dania są jajka, będące źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D, B12 oraz żelaza. Dzięki nim omlet jest sycący i dodaje energii na wiele godzin, a przy tym pozostaje lekki. Ser nadaje kremową konsystencję i intensywny smak, a przy okazji dostarcza wapń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Festiwal Smaku w Grucznie

Nie może zabraknąć także ketchupu, który wprowadza odrobinę kwaskowości i świeżości, a przy tym jest źródłem potasu i likopenu wspierającego zdrowie serca. Całość można doprawić oregano, bazylią lub chilli, by jeszcze mocniej podkreślić charakter włoskiej kuchni.

Omlet à la pizza

Omlet à la pizza sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ponieważ z odpowiednimi dodatkami może być szybkim obiadem lub lekką kolacją. To idealny sposób, by połączyć smak ulubionej pizzy z prostotą i lekkością dania, które przygotujesz w kilka minut.Jak zrobić omlet pizza? Poznaj prosty przepis na omlet pizzę!

Składniki:

  • 3 duże jajka kurze,
  • 30 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18%, 
  • 50 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała cebula,
  • 10 g rukoli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • łyżeczka masło klarowane,
  • sól.

Sposób przygotowania:

omlet pizza 1
Przygotuj składniki

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub drobno pokrój. Rukolę umyj i osusz. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.

omlet pizza 2 1
Rozbij jajka i białka oraz żółtka umieść w osobnych naczyniach. Białka ubij, a żółtka wymieszaj

Krok 2: Jajka umyj ciepłą wodą, osusz i rozbij – białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera, a żółtka do miseczki. Żółtka rozmieszaj widelcem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę. 

omlet pizza 4 1
Połącz ze sobą dwie masy

Krok 3: Bardzo delikatnie połącz pianę z białek z rozmieszanymi żółtkami. Dokładnie wymieszaj łagodnymi ruchami.

omlet pizza 5 1
Podsmaż cebulę

Krok 4: Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

omlet pizza 6 1
Następnie wyłóż masę jajeczną i smaż z dwóch stron

Krok 5: Usmażoną cebulę równomiernie rozłóż na całej powierzchni patelni. Następnie przełóż jajeczną masę na patelnię. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem. Po około 3-5 minutach przełóż na drugą stronę. Pilnuj, aby nie przypalić omleta.

omlet pizza 9 1
Po przełożeniu na drugą stronę rozsmaruj ketchup i rozłóż ser

Krok 6: Od razu po przełożeniu omleta na drugą stronę równomiernie rozsmaruj ketchup i rozłóż ser. Doprowadź do rozpuszczenia sera.

omlet pizza 12
Przełóż na talerz i rozłóż na górze rukolę oraz pomidorki

Krok 7: Gotowego omleta przełóż na talerz. Na górze połóż rukolę i pomidorki. Zjedz od razu po przygotowaniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem