Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Podstawą dania są jajka, będące źródłem pełnowartościowego białka, witaminy D, B12 oraz żelaza. Dzięki nim omlet jest sycący i dodaje energii na wiele godzin, a przy tym pozostaje lekki. Ser nadaje kremową konsystencję i intensywny smak, a przy okazji dostarcza wapń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Festiwal Smaku w Grucznie
Nie może zabraknąć także ketchupu, który wprowadza odrobinę kwaskowości i świeżości, a przy tym jest źródłem potasu i likopenu wspierającego zdrowie serca. Całość można doprawić oregano, bazylią lub chilli, by jeszcze mocniej podkreślić charakter włoskiej kuchni.
Omlet à la pizza
Omlet à la pizza sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ponieważ z odpowiednimi dodatkami może być szybkim obiadem lub lekką kolacją. To idealny sposób, by połączyć smak ulubionej pizzy z prostotą i lekkością dania, które przygotujesz w kilka minut.Jak zrobić omlet pizza? Poznaj prosty przepis na omlet pizzę!
Składniki:
- 3 duże jajka kurze,
- 30 g sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18%,
- 50 g pomidorków koktajlowych,
- 1 mała cebula,
- 10 g rukoli,
- 2 łyżki ketchupu,
- łyżeczka masło klarowane,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub drobno pokrój. Rukolę umyj i osusz. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
Krok 2: Jajka umyj ciepłą wodą, osusz i rozbij – białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera, a żółtka do miseczki. Żółtka rozmieszaj widelcem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę.
Krok 3: Bardzo delikatnie połącz pianę z białek z rozmieszanymi żółtkami. Dokładnie wymieszaj łagodnymi ruchami.
Krok 4: Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 5: Usmażoną cebulę równomiernie rozłóż na całej powierzchni patelni. Następnie przełóż jajeczną masę na patelnię. Wygładź z góry. Smaż na małym ogniu pod przykryciem. Po około 3-5 minutach przełóż na drugą stronę. Pilnuj, aby nie przypalić omleta.
Krok 6: Od razu po przełożeniu omleta na drugą stronę równomiernie rozsmaruj ketchup i rozłóż ser. Doprowadź do rozpuszczenia sera.
Krok 7: Gotowego omleta przełóż na talerz. Na górze połóż rukolę i pomidorki. Zjedz od razu po przygotowaniu.