Po świętach. Sprawdź, co zrobić resztkami wędlin i mięsa

Po świętach zostały nam zapasy jedzenia. Zamiast wyrzucać, możemy je wykorzystać do przygotowania pysznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztek wędlin i mięsa, które wciąż zalegają w lodówce.

Po świętach mięso i wędliny można wykorzystać na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © WP.PL
Katarzyna Gileta
16

Jak wykorzystać resztki wędlin i mięsa?

Z pewnością zostało nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin i kiełbas. Kawałki mięsa można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Innym pomysłem jest zrobienie zupy strogonow lub forszmak.

Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów lub pyz. Upieczone lub ugotowane mięso drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób otrzymamy pyszną przystawkę. Z kiełbasy i wędlin przygotujemy smaczne leczo. mMożemy dodać do niego warzywa, które zalegają w lodówce.

Wędliny można też wykorzystać do przygotowania zapiekanek lub tostów. Jeśli zostanie również trochę mięsa z pieczeni, to można je pokroić w kostkę razem z wędlinami, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy. Zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po około 20-30 minutach mamy pyszną i sycącą zapiekankę.

Pyttipanna to popularna w całej Skandynawii potrawa, którą można wyczarować z resztek. Nazwa oznacza "drobne kawałeczki na patelni". Wszystkie składniki, jakie znajdziemy w lodówce, a więc kawałki wędlin, ziemniaki, warzywa, kroimy w kostkę i smażymy. Do tego sadzone jajko, kiszone ogórki i obiad gotowy.

Jak przechowywać resztki wędlin i mięsa?

Podstawową zasadą jest przechowywanie jedzenia w niskiej temperaturze i z możliwie jak najmniejszym dostępem powietrza. Mięso i wędliny możemy zamrozić. Pamiętajmy, jednak że pod żadnym pozorem nie wolno zamrażać po raz drugi tego samego produktu. Chyba, że po pierwszym rozmrożeniu, został on poddany obróbce termicznej. Zatem, jeśli z boczku, wołowiny i karkówki upieczemy pasztet, to z czystym sumieniem możemy zamrozić go po świętach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm