Trwa ładowanie...

Po świętach. Sprawdź, co zrobić resztkami wędlin i mięsa

Po świętach zostały nam zapasy jedzenia. Zamiast wyrzucać, możemy je wykorzystać do przygotowania pysznych dań. Sprawdź, co zrobić z resztek wędlin i mięsa, które wciąż zalegają w lodówce.

Po świętach. Sprawdź, co zrobić resztkami wędlin i mięsaŹródło: WP.PL
d3ioqej
d3ioqej

Jak wykorzystać resztki wędlin i mięsa?

Z pewnością zostało nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin i kiełbas. Kawałki mięsa można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Innym pomysłem jest zrobienie zupy strogonow lub forszmak.

Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów lub pyz. Upieczone lub ugotowane mięso drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób otrzymamy pyszną przystawkę. Z kiełbasy i wędlin przygotujemy smaczne leczo. mMożemy dodać do niego warzywa, które zalegają w lodówce.

Wędliny można też wykorzystać do przygotowania zapiekanek lub tostów. Jeśli zostanie również trochę mięsa z pieczeni, to można je pokroić w kostkę razem z wędlinami, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także startą na grubej tarce marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy. Zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po około 20-30 minutach mamy pyszną i sycącą zapiekankę.

Pyttipanna to popularna w całej Skandynawii potrawa, którą można wyczarować z resztek. Nazwa oznacza "drobne kawałeczki na patelni". Wszystkie składniki, jakie znajdziemy w lodówce, a więc kawałki wędlin, ziemniaki, warzywa, kroimy w kostkę i smażymy. Do tego sadzone jajko, kiszone ogórki i obiad gotowy.

d3ioqej

Jak przechowywać resztki wędlin i mięsa?

Podstawową zasadą jest przechowywanie jedzenia w niskiej temperaturze i z możliwie jak najmniejszym dostępem powietrza. Mięso i wędliny możemy zamrozić. Pamiętajmy, jednak że pod żadnym pozorem nie wolno zamrażać po raz drugi tego samego produktu. Chyba, że po pierwszym rozmrożeniu, został on poddany obróbce termicznej. Zatem, jeśli z boczku, wołowiny i karkówki upieczemy pasztet, to z czystym sumieniem możemy zamrozić go po świętach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3ioqej
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
Więcej tematów