Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki w połączeniu z przepysznym borówkowym nadzieniem podasz w jednym kawałku. Jak to możliwe? Każdy słodki element z łatwością się odrywa. Proste, ciekawe i nietypowe jednocześnie. Idealnym dopełnieniem domowego wypieku jest delikatna kruszonka i gęsty lukier własnej roboty. Jeśli chcesz przygotować borówkowe słodkości, instrukcja krok po kroku czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki letniego mleka.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypta soli.

Nadzienie:

  • 350 g borówek.

Kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru.

Pozostałe składniki:

  • mleko do posmarowania bułeczek,
  • cukier puder i woda do lukru.

O czym musisz pamiętać:

  1. Do przygotowania rozczynu użyj letniego mleka. Jeśli będzie zbyt gorące, drożdże nie będą mogły prawidłowo pracować.
  2. Gotowy rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość. 
  3. Praca z ciastem drożdżowym wymaga cierpliwości, ponieważ kilka razy odstawiamy je do wyrośnięcia. Jest to jednak kluczowy etap. To właśnie dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się idealnie puszystym wypiekiem domowej roboty. 
  4. Ciasto wyrabiaj do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne (nie powinno kleić się do ręki!). Kiedy będzie już gotowe, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 
  5. Bułeczki z borówkowym nadzieniem przełóż do formy i ponownie przykryj je, po czym odstaw do wyrośnięcia ostatni raz na 20 minut. 
  6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, rozprowadź na ich powierzchni mleko (możesz też użyć roztrzepanego jajka). W trakcie pieczenia drożdżowe wypieki nabiorą złocistych rumieńców.
  7. Nie zapomnij o kruszonce. Na koniec wstaw bułeczki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
  8. Przed podaniem udekoruj domowe wypieki lukrem własnej roboty. Będą smakować jeszcze lepiej.
Więcej wideo
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smakówCzekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków
Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustachWarstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach
Buraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskęBuraczki na fecie staną się hitem w każdym domu. Prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę
Śląskie pieczonki prosto z ogniska. Co się wkłada do kociołka?Śląskie pieczonki prosto z ogniska. Co się wkłada do kociołka?
Chlebki serowe w formie muffinek. Zrobisz je w trzech ciekawych odsłonachChlebki serowe w formie muffinek. Zrobisz je w trzech ciekawych odsłonach
Zrób na obiad kotlety bez grama mięsa. Zasmakują od pierwszego kęsaZrób na obiad kotlety bez grama mięsa. Zasmakują od pierwszego kęsa

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach