Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki w połączeniu z przepysznym borówkowym nadzieniem podasz w jednym kawałku. Jak to możliwe? Każdy słodki element z łatwością się odrywa. Proste, ciekawe i nietypowe jednocześnie. Idealnym dopełnieniem domowego wypieku jest delikatna kruszonka i gęsty lukier własnej roboty. Jeśli chcesz przygotować borówkowe słodkości, instrukcja krok po kroku czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.

Składniki na rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki letniego mleka.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypta soli.

Nadzienie:

  • 350 g borówek.

Kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru.

Pozostałe składniki:

  • mleko do posmarowania bułeczek,
  • cukier puder i woda do lukru.

O czym musisz pamiętać:

  1. Do przygotowania rozczynu użyj letniego mleka. Jeśli będzie zbyt gorące, drożdże nie będą mogły prawidłowo pracować.
  2. Gotowy rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość. 
  3. Praca z ciastem drożdżowym wymaga cierpliwości, ponieważ kilka razy odstawiamy je do wyrośnięcia. Jest to jednak kluczowy etap. To właśnie dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się idealnie puszystym wypiekiem domowej roboty. 
  4. Ciasto wyrabiaj do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne (nie powinno kleić się do ręki!). Kiedy będzie już gotowe, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 
  5. Bułeczki z borówkowym nadzieniem przełóż do formy i ponownie przykryj je, po czym odstaw do wyrośnięcia ostatni raz na 20 minut. 
  6. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, rozprowadź na ich powierzchni mleko (możesz też użyć roztrzepanego jajka). W trakcie pieczenia drożdżowe wypieki nabiorą złocistych rumieńców.
  7. Nie zapomnij o kruszonce. Na koniec wstaw bułeczki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
  8. Przed podaniem udekoruj domowe wypieki lukrem własnej roboty. Będą smakować jeszcze lepiej.
Więcej wideo
Rogal z certyfikatem czy bez? Zapytaliśmy o ocenę słodkości Gessler i z dyskontuRogal z certyfikatem czy bez? Zapytaliśmy o ocenę słodkości Gessler i z dyskontu
Nie zwlekaj ani minuty i zrób domowy kebab z kurczaka. Twoi goście będą nim zachwyceniNie zwlekaj ani minuty i zrób domowy kebab z kurczaka. Twoi goście będą nim zachwyceni
Pokochasz to ciasto bez pieczenia od pierwszego kęsa. Ma w sobie to "coś"Pokochasz to ciasto bez pieczenia od pierwszego kęsa. Ma w sobie to "coś"
Wygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposóbWygląda jak sernik, ale nie ma tu grama sera. Ciasto styropian zrobisz w zupełnie inny sposób
Kaszanki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracjiKaszanki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Wygląda jak danie z ekskluzywnej restauracji
Kultowa piekarnia w Gdańsku. Od 50 lat wypieka tak samo chleb, a wśród klientów turyści z całej PolskiKultowa piekarnia w Gdańsku. Od 50 lat wypieka tak samo chleb, a wśród klientów turyści z całej Polski
Te ciasteczka drożdżowe budzą natychmiastowy zachwyt. Ich formy podania i smaku nie da się zapomniećTe ciasteczka drożdżowe budzą natychmiastowy zachwyt. Ich formy podania i smaku nie da się zapomnieć
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce