Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki w połączeniu z przepysznym borówkowym nadzieniem podasz w jednym kawałku. Jak to możliwe? Każdy słodki element z łatwością się odrywa. Proste, ciekawe i nietypowe jednocześnie. Idealnym dopełnieniem domowego wypieku jest delikatna kruszonka i gęsty lukier własnej roboty. Jeśli chcesz przygotować borówkowe słodkości, instrukcja krok po kroku czeka w wideo. Listę składników znajdziesz poniżej.
Składniki na rozczyn:
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki letniego mleka.
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 75 g roztopionego masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- 350 g borówek.
Kruszonka:
- 50 g masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 30 g cukru.
Pozostałe składniki:
- mleko do posmarowania bułeczek,
- cukier puder i woda do lukru.
O czym musisz pamiętać:
- Do przygotowania rozczynu użyj letniego mleka. Jeśli będzie zbyt gorące, drożdże nie będą mogły prawidłowo pracować.
- Gotowy rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
- Praca z ciastem drożdżowym wymaga cierpliwości, ponieważ kilka razy odstawiamy je do wyrośnięcia. Jest to jednak kluczowy etap. To właśnie dzięki niemu będziesz mógł cieszyć się idealnie puszystym wypiekiem domowej roboty.
- Ciasto wyrabiaj do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne (nie powinno kleić się do ręki!). Kiedy będzie już gotowe, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Bułeczki z borówkowym nadzieniem przełóż do formy i ponownie przykryj je, po czym odstaw do wyrośnięcia ostatni raz na 20 minut.
- Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, rozprowadź na ich powierzchni mleko (możesz też użyć roztrzepanego jajka). W trakcie pieczenia drożdżowe wypieki nabiorą złocistych rumieńców.
- Nie zapomnij o kruszonce. Na koniec wstaw bułeczki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
- Przed podaniem udekoruj domowe wypieki lukrem własnej roboty. Będą smakować jeszcze lepiej.