Marchewkę zawsze przechowuję w ten sposób. Do wiosny jest jędrna i chrupiąca

Co zrobić, by marchewki z własnego ogródka zachowały świeżość i chrupkość aż do wiosny? Sezon na zbiory w pełni, ale to, co zrobimy z nimi teraz, zadecyduje o ich smaku w środku zimy. Poznaj sprawdzoną, tradycyjną metodę, która bije na głowę wszystkie inne.

Marchewkę zawsze przechowuję w ten sposóbMarchewkę zawsze przechowuję w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Od lat mam własny sposób na to, żeby marchewki z mojego ogródka były chrupiące i smaczne nawet wtedy, gdy za oknem leży śnieg. Zamiast pozwolić im zwiędnąć w kilka tygodni po zbiorach, zabezpieczam je w taki sposób, że bez problemu przechowują się do wiosny. Ta metoda jest prosta, sprawdzona i nie zawiodła mnie jeszcze ani razu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Marchewki – jak je zbieram, żeby przetrwały zimę?

Zauważyłem, że kluczem do sukcesu jest już sam moment zbioru. Zawsze staram się wykopywać marchewki w suchy, słoneczny dzień. Wyciągam je ostrożnie, żeby nie uszkodzić skórki – wiem, że każde zadrapanie czy pęknięcie to zaproszenie dla bakterii i szybsze gnicie. Nigdy ich nie myję od razu po zebraniu. Wystarczy, że delikatnie otrzepię je z ziemi i zostawię na godzinę, żeby obeschnęły.

Mam też nawyk przycinania naci – zostawiam około centymetra nad szyjką korzenia. Dzięki temu ograniczam ryzyko pojawienia się pleśni. Tak przygotowane marchewki są gotowe na długie przechowywanie i bez obaw mogę trzymać je przez całą zimę.

Jak przechowuję marchewki, żeby były chrupiące?

Przez lata testowałem różne sposoby. Trzymałem marchewki w workach z trocinami, próbowałem przechowywać je ze skórkami cebuli, ale żaden z tych patentów nie był tak skuteczny jak metoda z piaskiem.

Do drewnianej skrzyni wsypuję warstwę wilgotnego, najlepiej rzecznego piasku. Marchewki układam pojedynczo, tak aby się nie stykały. Potem przysypuję je kolejną warstwą piasku i na wierzch kładę gazetę. Całość trafia do piwnicy, gdzie panuje chłód i wilgoć – idealne warunki, by marchewki pozostały jędrne. Co dwa tygodnie zaglądam do skrzyni i sprawdzam, czy wszystkie mają się dobrze. Jeśli któraś zaczyna się psuć, od razu ją usuwam.

Dzięki temu prostemu trikowi mogę chrupać własne marchewki jeszcze w marcu czy kwietniu, kiedy świeże warzywa w sklepach są drogie i często bez smaku.

Inne sposoby na marchewki – sprawdzałem i działają

Nie zawsze każdy ma piwnicę czy skrzynię na piasek, dlatego czasami sięgam po inne rozwiązania. Jednym z nich jest kopcowanie. W ogrodzie wykopuję płytki dołek, wykładam go słomą, układam marchewki i zasypuję ziemią. To metoda stara jak świat, ale działa świetnie. Warzywa są chronione przed mrozem i długo zachowują świeżość.

Kiedy nie mam czasu na takie przygotowania, wkładam marchewki do lodówki w perforowanych woreczkach. Nie jest to sposób idealny, bo warzywa wytrzymują tam tylko kilka tygodni, ale i tak przedłuża ich świeżość.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości