Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro

Kremowa i rozgrzewająca zupa to coś co zdecydowanie musi znaleźć swoje miejsce w jesiennym jadłospisie. Z dodatkiem brokułów i chrupiących grzanek, stanowi idealną alternatywę dla dobrze znanych nam kremów z pomidorów czy papryki.

Zupa serowa z dodatkiem grzanekZupa serowa z dodatkiem grzanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa serowa nie należy do najpopularniejszych, a szkoda – szczególnie w chłodne dni, kiedy ciepła i rozgrzewająca potrawa jest na wagę złota. Dodatek brokułów nadaje jej lżejszego charakteru i przełamuje dominujący smak serków topionych. Z kolei świeżo przygotowane grzanki wprowadzają chrupiący element.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Jak przechowywać zupę serową?

Jeśli przygotujesz większą porcję zupy serowej, możesz ją bez problemu przechować w lodówce przez dwa dni. Wystarczy przelać ją do szczelnego pojemnika i podgrzać przed podaniem. Warto pamiętać, by grzanki dodawać tuż przed jedzeniem, aby zachowały swoją chrupkość. Zupa serowa świetnie smakuje także następnego dnia – smaki mają wtedy czas, by się przegryźć i nabrać głębi.

Zupa serowa z brokułami i grzankami

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 200 g serka topionego,
  • 200 ml mleka,
  • 1 brokuł,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kromki pieczywa pszennego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę
  2. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, a brokuła podziel na małe różyczki.
  3. W średnim garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż ją przez 2–3 minuty, aż stanie się zeszkli.
  4. Następnie dodaj czosnek oraz pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty, często mieszając.
  5. Dorzuć połowę brokułów do garnka i zalej wszystko bulionem, aby całkowicie przykryć składniki.
  6. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10–15 minut, aż brokuły będą miękkie, ale nadal jędrne, co zapewni zupie przyjemną teksturę.
  7. Zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kostkę serek topiony i mieszaj delikatnie, aż całkowicie się rozpuści i połączy z bulionem.
  8. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj odrobinę bulionu, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta.
  9. Dopraw całość szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
  10. Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem.
  11. W osobnym garnku ugotuj pozostałe brokuły na al dente, czyli tak, aby zachowały chrupkość, a następnie odstaw je na bok.
  12. Pokrój kromki chleba na kostkę, skrop je oliwą z oliwek i podsmaż na suchej patelni lub upiecz w piekarniku do momentu, aż grzanki staną się złociste i chrupiące.
  13. Tuż przed podaniem dodaj do każdej porcji zupy ugotowane wcześniej brokuły oraz przygotowane grzanki.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności