Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Kremowa i rozgrzewająca zupa to coś co zdecydowanie musi znaleźć swoje miejsce w jesiennym jadłospisie. Z dodatkiem brokułów i chrupiących grzanek, stanowi idealną alternatywę dla dobrze znanych nam kremów z pomidorów czy papryki.
Zupa serowa nie należy do najpopularniejszych, a szkoda – szczególnie w chłodne dni, kiedy ciepła i rozgrzewająca potrawa jest na wagę złota. Dodatek brokułów nadaje jej lżejszego charakteru i przełamuje dominujący smak serków topionych. Z kolei świeżo przygotowane grzanki wprowadzają chrupiący element.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Jak przechowywać zupę serową?
Jeśli przygotujesz większą porcję zupy serowej, możesz ją bez problemu przechować w lodówce przez dwa dni. Wystarczy przelać ją do szczelnego pojemnika i podgrzać przed podaniem. Warto pamiętać, by grzanki dodawać tuż przed jedzeniem, aby zachowały swoją chrupkość. Zupa serowa świetnie smakuje także następnego dnia – smaki mają wtedy czas, by się przegryźć i nabrać głębi.
Zupa serowa z brokułami i grzankami
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 200 g serka topionego,
- 200 ml mleka,
- 1 brokuł,
- 100 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kromki pieczywa pszennego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pokrój ją bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę
- Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, a brokuła podziel na małe różyczki.
- W średnim garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj cebulę i smaż ją przez 2–3 minuty, aż stanie się zeszkli.
- Następnie dodaj czosnek oraz pieczarki i smaż przez kolejne 2 minuty, często mieszając.
- Dorzuć połowę brokułów do garnka i zalej wszystko bulionem, aby całkowicie przykryć składniki.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10–15 minut, aż brokuły będą miękkie, ale nadal jędrne, co zapewni zupie przyjemną teksturę.
- Zmniejsz ogień, dodaj pokrojony w kostkę serek topiony i mieszaj delikatnie, aż całkowicie się rozpuści i połączy z bulionem.
- Wlej mleko, dokładnie wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj odrobinę bulionu, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta.
- Dopraw całość szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
- Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem.
- W osobnym garnku ugotuj pozostałe brokuły na al dente, czyli tak, aby zachowały chrupkość, a następnie odstaw je na bok.
- Pokrój kromki chleba na kostkę, skrop je oliwą z oliwek i podsmaż na suchej patelni lub upiecz w piekarniku do momentu, aż grzanki staną się złociste i chrupiące.
- Tuż przed podaniem dodaj do każdej porcji zupy ugotowane wcześniej brokuły oraz przygotowane grzanki.