Jesz codziennie śliwki? Takie są skutki dla organizmu

Śliwki to nie tylko smaczne owoce, ale także źródło wielu korzyści zdrowotnych. Co istotne, regularne spożywanie śliwek może wspierać zdrowie serca, kości oraz regulować poziom cukru we krwi.

Jak śliwki wpływają na ludzki organizm?Jak śliwki wpływają na ludzki organizm?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Karol Wiak

Śliwki, znane ze swojego słodkiego smaku, są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy C, A i K, a także minerały takie jak potas i mangan. Dzięki temu wspierają regenerację organizmu i zdrowie oczu.

Korzyści zdrowotne śliwek

Świeże i suszone śliwki są bogate w przeciwutleniacze, które mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, w tym nowotworami. Polifenole zawarte w śliwkach zmniejszają stan zapalny, co jest kluczowe dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowe ciasto Bubble Tea

Pomimo słodkiego smaku, śliwki nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Zawierają błonnik i zwiększają poziom adiponektyny, hormonu regulującego glikemię, co czyni je bezpiecznym wyborem dla osób dbających o poziom cukru.

Śliwki a zdrowie kości i serca

Regularne spożywanie śliwek może zmniejszać ryzyko osteoporozy. Badania sugerują, że suszone śliwki mogą nawet odwrócić proces utraty masy kostnej. Dodatkowo, śliwki wspierają zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Owoce te są również znane z właściwości przeczyszczających. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i sorbitolu, mogą łagodzić zaparcia, co potwierdza ich tradycyjne zastosowanie w medycynie ludowej.

Przeciwutleniacze w śliwkach mogą także wspierać funkcje poznawcze mózgu. Badania wskazują, że mogą one łagodzić spadek funkcji poznawczych związany z wiekiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit