Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Dżem pomidorowy przygotowany na bazie słodkich i delikatnych pomidorów doskonale komponuje się z imbirem oraz cynamonem. Pamiętaj, aby nie pominąć etapu podsmażania przypraw. Dzięki temu wydobędziesz z nich jeszcze więcej aromatów. Gotowy dżem możesz użyć zarówno do śniadań, obiadów, jak i kolacji. W każdej odsłonie spisze się perfekcyjnie. Lista składników jest na dole. Dokładną instrukcję, jak zrobić pomidorowy dżem, znajdziesz w wideo.
Składniki:
- 1,2 kg pomidorów (najlepiej malinowych),
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub innego neutralnego,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ⅓ łyżeczki mielonego kminku,
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ szkl. cukru trzcinowego,
- ¼ szkl. octu jabłkowego,
- 40 g żelfixu (lub innego środka żelującego).
Przydatne informacje:
- Do przepisu na domowy dżem najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe, ponieważ cechują się naturalną słodkością. Mają też gęsty miąższ, który po obórce cieplnej stanie się idealnie kremową bazą pod domowej roboty dżem.
- Pracę z pomidorami rozpocznij od nacięcia ich w charakterystyczny krzyżyk. Następnie umieść je w garnku z wrzątkiem na 5-7 minut. Gdy skórka zacznie pękać w kilku miejscach, możesz wyjąć pomidory przy pomocy łyżki z cedzakiem. Teraz z łatwością obierzesz je ze skórki.
- Następnie pokrój pomidory na mniejsze kawałki. Nie zapomnij pozbyć się twardych gniazd nasiennych.
- Na rozgrzanym oleju krótko podsmaż imbir, słodką paprykę, kminek oraz cynamon. Dopiero wtedy dorzuć wcześniej przygotowane pomidory i sól.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu, do chwili, gdy pomidory rozpadną się na mniejsze kawałki.
- Potem możesz dodać cukier i ocet. Na sam koniec do garnka powinien trafić żelfix. Całość ponownie dobrze wymieszaj.
- Ugotowany dżem pomidorowy przelej do słoików (o pojemności 200 ml) i odstaw do ostudzenia, aż zgęstnieje.