Wytrawne chlebki serowe a'la muffinki z dodatkiem zielonych oliwek, suszonymi pomidorami w oleju oraz mieszanką ziół prowansalskich z solą morską mają w sobie to "coś". Pamiętaj, do przygotowania przekąski warto użyć dwóch rodzajów mąki: kukurydzianej i pszennej. Tylko wtedy uzyskasz idealną konsystencję ciasta. Wykonanie przepisu krok po kroku znajdziesz w wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki:
- 120 g sera goudy,
- 50 g tartego parmezanu,
- 3 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. oleju roślinnego,
- 2 szkl. mąki kukurydzianej,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatki:
- zielone oliwki,
- suszone pomidory w oleju,
- sól morska i zioła prowansalskie.
O tym warto pamiętać:
- Użyj do przepisu kombinacji mąki kukurydzianej i pszennej. Twoje wypieki będą jednocześnie idealnie kruche i puszyste.
- Przed wylaniem ciasta do foremki nie zapomnij rozprowadzić w kuchennym gadżecie odrobiny oleju. Niezastąpiony na tym etapie okaże się kuchenny pędzelek. Przy jego pomocy zrobisz to w niecałą minutę. Dzięki trikowi z olejem po upieczeniu z łatwością wyjmiesz muffinki z foremki.
- Formę z ciastem i dodatkami piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku.