Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach
Soczysta szynka wieprzowa w połączeniu z chrupiącym boczkiem i kolorowymi warzywami to gotowa receptura na pyszny posiłek dla całej rodziny. Przygotowana w formie warstwowej zapiekanki z aksamitnym sosem zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Do przepisu wykorzystaj sznurek wędliniarski, dzięki któremu zabezpieczysz konstrukcję zapiekanki. Lista składników znajduje się poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku została przedstawiona w wideo.
Składniki:
- 2 cebule,
- 300 g marynowanej papryki (po odsączeniu),
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 200 g boczku (w plastrach),
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki do sosu:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej (płaska).
O tym warto pamiętać:
- Każdy płat mięsa przed rozbiciem przykryj folią spożywczą. Dzięki temu trikowi cząstki mięsa nie wbiją się głęboko w tłuczek. Nie będziesz więc musiał poświęcać później dużo czasu na czyszczenie kuchennego gadżetu. Mięso rozbijesz w prosty, szybki i łatwy sposób.
- W przepisie nie pomijaj boczku, bo to właśnie on ma kluczowe znaczenie w całej zapiekance. Nie tylko nada walorów smakowych, ale również zapewni jej soczystość.
- Na dnie naczynia, w którym będziesz piekł zapiekankę, ułóż po jednym kawałku sznurka w poziomie i pionie. Pamiętaj, każdy z nich musi wystawać poza kuchenne naczynie z obu stron. Poza tym kawałki sznurka muszą być wystarczająco długie, abyś bez problemu po złożeniu całej konstrukcji, mógł związać ze sobą końcówki.
- Zapiekankę z szynki piecz przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.