Sebastian Lubera

Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Soczysta szynka wieprzowa w połączeniu z chrupiącym boczkiem i kolorowymi warzywami to gotowa receptura na pyszny posiłek dla całej rodziny. Przygotowana w formie warstwowej zapiekanki z aksamitnym sosem zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Do przepisu wykorzystaj sznurek wędliniarski, dzięki któremu zabezpieczysz konstrukcję zapiekanki. Lista składników znajduje się poniżej. Dokładna instrukcja krok po kroku została przedstawiona w wideo.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 300 g marynowanej papryki (po odsączeniu),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 200 g boczku (w plastrach),
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki do sosu:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej (płaska).

O tym warto pamiętać:

  1. Każdy płat mięsa przed rozbiciem przykryj folią spożywczą. Dzięki temu trikowi cząstki mięsa nie wbiją się głęboko w tłuczek. Nie będziesz więc musiał poświęcać później dużo czasu na czyszczenie kuchennego gadżetu. Mięso rozbijesz w prosty, szybki i łatwy sposób.
  2. W przepisie nie pomijaj boczku, bo to właśnie on ma kluczowe znaczenie w całej zapiekance. Nie tylko nada walorów smakowych, ale również zapewni jej soczystość.
  3. Na dnie naczynia, w którym będziesz piekł zapiekankę, ułóż po jednym kawałku sznurka w poziomie i pionie. Pamiętaj, każdy z nich musi wystawać poza kuchenne naczynie z obu stron. Poza tym kawałki sznurka muszą być wystarczająco długie, abyś bez problemu po złożeniu całej konstrukcji, mógł związać ze sobą końcówki. 
  4. Zapiekankę z szynki piecz przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Więcej wideo
Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniuZakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebieTrzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobówPulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukruOdrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie