Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrobisz z niego pyszny pudding

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zobacz, co zjeść zamiast płatków czy kanapki.

Śniadanie, choć jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, często traktowane jest po macoszemu. Nie mamy czasu na przygotowanie wartościowego posiłku, dlatego jemy przeważnie płatki lub szybką kanapkę. Blogerka kulinarna, Katarzyna Bukowska zdradziła kilka przepisów na śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej, aby zaoszczędzić trochę czasu. Na stole pojawiły się: kokosowy pudding chlebowy z pistacjami, kasza jęczmienna z bakaliami i gorzką czekoladą oraz mini omleciki z zielonymi warzywami i szynką. Na uwagę zasługuje zwłaszcza pudding, gdyż przygotujemy go z zeschniętego chleba.

KOKOSOWY PUDDING Z PISTACJAMI

Składniki:
1 łyżeczka masła
1 puszka (400ml) mleka kokosowego
2 jajka
½ szklanki brązowego cukru
½ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki imbiru
400g czerstwego pieczywa
½ szklanki posiekanych pistacji
¼ szklanki posiekanych suszonych moreli
¼ szklanki posiekanego suszonego mango

Przygotowanie:
Masło wykorzystujemy do natłuszczenia naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piekli pudding. W misce dokładnie mieszamy ze sobą mleko kokosowe, jajka, brązowy cukier, kardamon i imbir. Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę. Wrzucamy je do przygotowanego naczynia, zalewamy mieszanką z mlekiem kokosowym, posypujemy posiekanymi pistacjami, morelami i mango, i dokładnie dociskamy, żeby namoczyć dobrze pieczywo. Na tym etapie naczynie możemy zawinąć w folię spożywczą i wstawić np. na noc do lodówki, a później upiec albo od razu piec w 175 stopni przez 40 minut.

KASZA JĘCZMIENNA Z BAKALIAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

3 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 szczypta soli
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka posiekanych bakalii (np. rodzynki, daktyle, orzechy, morele)
2 łyżki cukru
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Mleko gotujemy z łyżką masła i szczyptą soli. Do gorącego wsypujemy szklankę kaszy, przykrywamy i gotujemy 15 minut na malutkim ogniu. Mamy teraz chwilę, żeby posiekać bakalie. Gdy kasza jest prawie ugotowana, wsypujemy bakalie i cukier, mieszamy, wyłączamy płomień i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Możemy posiekać teraz czekoladę. Do gotowej kaszy dodajemy jeszcze czekoladę i możemy zajadać. Kaszę z bakaliami możecie ugotować już wieczór wcześniej, a rano tylko podgrzać.

MINIOMLECIKI Z ZIELONYMI WARZYWAMI I SZYNKĄ

Składniki:
1 brokuł
1 por
1 nieduża cukinia
½ szklanki zielonego groszku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
200g szynki w plastrach
½ szklanki mąki
½ szklanki mleka
7 jajek
1 kulka mozarelli
½ pęczka natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Brokuł należy podzielić na małe różyczki i lekko obgotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Por obieramy z zewnętrznej warstwy, a jasnozieloną część kroimy w cienkie plasterki. Cukinię kroimy w kostkę, drobno siekamy obraną cebulę i czosnek. Przesmażamy wszystkie warzywa na łyżce rozgrzanego masła. Lekko je solimy i pieprzymy, czekamy aż zmiękną i nabiorą ładnego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki szynkę i brokuł. Mieszamy wszystkie składniki. W oddzielnej misce przygotowujemy masę jajeczną. Wsypujemy mąkę i wlewamy ćwierć szklanki mleka. Mieszamy trzepaczką, aż nie będzie żadnych grudek, po czym dodajemy resztę mleka, jajka, pokrojoną w kosteczkę mozarellę oraz sól i pieprz do smaku. Warzywa przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki, w których będziemy piekli omleciki, zalewamy dokładnie wymieszaną masą jajeczną i upewniamy się, że masa znajduje się we wszystkich zakątkach. Pieczemy w 175 stopniach przez około 20 minut, by tarta się zsiadła i
zrumieniła z wierzchu. Po wyjęciu zostawiamy na 5 minut, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy