Nie marnuj jedzenia. Wykorzystaj mięso i warzywa z rosołu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Kilka smacznych pomysłów

Obraz
© iStock.com

Niedzielny rosół to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jeśli została wam porcja bulionu, w żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Esencjonalny wywar to świetna baza dla innych zup oraz pysznych sosów. Nie powinniśmy wyrzucać również mięsa oraz warzyw z rosołu. Jak można je wykorzystać w kuchni? Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

/ 6Potrawka z kurczaka

Obraz
© iStock.com

Smakowity patent na poniedziałkowy obiad. Wystarczy oddzielić mięso od kości i przygotować sos na bazie rosołu. Dodajemy do niego śmietanę i zioła prowansalskie. Jeśli sos jest za rzadki, można go zagęścić odrobiną mąki. Wrzucamy mięso, groszek i pokrojoną na plasterki marchewkę z zupy. Mieszamy i gotowe. Potrawkę można podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

/ 6Pasztet na kanapki

Obraz
© iStock.com

Gotowane warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowania pasztetu. Składniki przepuszczamy przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, dwoma jajkami i ulubionymi przyprawami. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

/ 6Farsz do krokietów lub pierogów

Obraz
© iStock.com

Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów czy pierogów. Należy je podzielić od kości i zmielić lub drobno pokroić. Możemy do niego dodać obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę i podsmażone pieczarki lub grzyby leśne. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu nakładamy na usmażone wcześniej naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu.

/ 6Baza dla zup i sosów

Obraz
© iStock.com

Kiedy wstawimy rosół do lodówki, na jego powierzchni pojawi się warstwa tłuszczu. Wystarczy ją zebrać, by otrzymać bulion, czyli odtłuszczony rosół. Jest to doskonała baza dla różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd. esencjonalny wywar z mięsa i warzyw jest też podstawą sosów takich jak koperkowy, chrzanowy, cytrynowy czy pomidorowy. Bez szklanki bulionu nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.

/ 6Sałatka jarzynowa

Obraz
© iStock.com

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinnych spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Warzywa ugotowane w rosole – marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, jabłko, cebulę, groszek i jajka. Składniki mieszamy i łączymy z sosem majonezowo-musztardowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości