Nie marnuj jedzenia. Wykorzystaj mięso i warzywa z rosołu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Kilka smacznych pomysłów

Obraz
© iStock.com

Niedzielny rosół to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jeśli została wam porcja bulionu, w żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Esencjonalny wywar to świetna baza dla innych zup oraz pysznych sosów. Nie powinniśmy wyrzucać również mięsa oraz warzyw z rosołu. Jak można je wykorzystać w kuchni? Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

/ 6Potrawka z kurczaka

Obraz
© iStock.com

Smakowity patent na poniedziałkowy obiad. Wystarczy oddzielić mięso od kości i przygotować sos na bazie rosołu. Dodajemy do niego śmietanę i zioła prowansalskie. Jeśli sos jest za rzadki, można go zagęścić odrobiną mąki. Wrzucamy mięso, groszek i pokrojoną na plasterki marchewkę z zupy. Mieszamy i gotowe. Potrawkę można podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

/ 6Pasztet na kanapki

Obraz
© iStock.com

Gotowane warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowania pasztetu. Składniki przepuszczamy przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, dwoma jajkami i ulubionymi przyprawami. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

/ 6Farsz do krokietów lub pierogów

Obraz
© iStock.com

Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów czy pierogów. Należy je podzielić od kości i zmielić lub drobno pokroić. Możemy do niego dodać obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę i podsmażone pieczarki lub grzyby leśne. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu nakładamy na usmażone wcześniej naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu.

/ 6Baza dla zup i sosów

Obraz
© iStock.com

Kiedy wstawimy rosół do lodówki, na jego powierzchni pojawi się warstwa tłuszczu. Wystarczy ją zebrać, by otrzymać bulion, czyli odtłuszczony rosół. Jest to doskonała baza dla różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd. esencjonalny wywar z mięsa i warzyw jest też podstawą sosów takich jak koperkowy, chrzanowy, cytrynowy czy pomidorowy. Bez szklanki bulionu nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.

/ 6Sałatka jarzynowa

Obraz
© iStock.com

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinnych spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Warzywa ugotowane w rosole – marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, jabłko, cebulę, groszek i jajka. Składniki mieszamy i łączymy z sosem majonezowo-musztardowym.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika