Nie marnuj jedzenia. Wykorzystaj mięso i warzywa z rosołu
Kilka smacznych pomysłów
Niedzielny rosół to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jeśli została wam porcja bulionu, w żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Esencjonalny wywar to świetna baza dla innych zup oraz pysznych sosów. Nie powinniśmy wyrzucać również mięsa oraz warzyw z rosołu. Jak można je wykorzystać w kuchni? Zobaczcie nasze inspiracje.
Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania
Potrawka z kurczaka
Smakowity patent na poniedziałkowy obiad. Wystarczy oddzielić mięso od kości i przygotować sos na bazie rosołu. Dodajemy do niego śmietanę i zioła prowansalskie. Jeśli sos jest za rzadki, można go zagęścić odrobiną mąki. Wrzucamy mięso, groszek i pokrojoną na plasterki marchewkę z zupy. Mieszamy i gotowe. Potrawkę można podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Pasztet na kanapki
Gotowane warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowania pasztetu. Składniki przepuszczamy przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, dwoma jajkami i ulubionymi przyprawami. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.
Farsz do krokietów lub pierogów
Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów czy pierogów. Należy je podzielić od kości i zmielić lub drobno pokroić. Możemy do niego dodać obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę i podsmażone pieczarki lub grzyby leśne. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu nakładamy na usmażone wcześniej naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu.
Baza dla zup i sosów
Kiedy wstawimy rosół do lodówki, na jego powierzchni pojawi się warstwa tłuszczu. Wystarczy ją zebrać, by otrzymać bulion, czyli odtłuszczony rosół. Jest to doskonała baza dla różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd. esencjonalny wywar z mięsa i warzyw jest też podstawą sosów takich jak koperkowy, chrzanowy, cytrynowy czy pomidorowy. Bez szklanki bulionu nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.
Sałatka jarzynowa
Dla wielu z nas sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinnych spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Warzywa ugotowane w rosole – marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, jabłko, cebulę, groszek i jajka. Składniki mieszamy i łączymy z sosem majonezowo-musztardowym.