Nie marnuj jedzenia. Wykorzystaj mięso i warzywa z rosołu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Kilka smacznych pomysłów

Obraz
© iStock.com

Niedzielny rosół to klasyk w niemal każdym polskim domu. Jeśli została wam porcja bulionu, w żadnym wypadku jej nie wylewajcie. Esencjonalny wywar to świetna baza dla innych zup oraz pysznych sosów. Nie powinniśmy wyrzucać również mięsa oraz warzyw z rosołu. Jak można je wykorzystać w kuchni? Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

/ 6Potrawka z kurczaka

Obraz
© iStock.com

Smakowity patent na poniedziałkowy obiad. Wystarczy oddzielić mięso od kości i przygotować sos na bazie rosołu. Dodajemy do niego śmietanę i zioła prowansalskie. Jeśli sos jest za rzadki, można go zagęścić odrobiną mąki. Wrzucamy mięso, groszek i pokrojoną na plasterki marchewkę z zupy. Mieszamy i gotowe. Potrawkę można podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.

/ 6Pasztet na kanapki

Obraz
© iStock.com

Gotowane warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowania pasztetu. Składniki przepuszczamy przez maszynkę i łączymy z namoczoną w mleku kajzerką, dwoma jajkami i ulubionymi przyprawami. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

/ 6Farsz do krokietów lub pierogów

Obraz
© iStock.com

Mięso z rosołu świetnie sprawdzi się także jako składnik farszu do krokietów czy pierogów. Należy je podzielić od kości i zmielić lub drobno pokroić. Możemy do niego dodać obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę i podsmażone pieczarki lub grzyby leśne. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu nakładamy na usmażone wcześniej naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy w towarzystwie czerwonego barszczu.

/ 6Baza dla zup i sosów

Obraz
© iStock.com

Kiedy wstawimy rosół do lodówki, na jego powierzchni pojawi się warstwa tłuszczu. Wystarczy ją zebrać, by otrzymać bulion, czyli odtłuszczony rosół. Jest to doskonała baza dla różnych zup – pomidorowej, jarzynowej, pieczarkowej, ogórkowej itd. esencjonalny wywar z mięsa i warzyw jest też podstawą sosów takich jak koperkowy, chrzanowy, cytrynowy czy pomidorowy. Bez szklanki bulionu nie ugotujemy również gulaszu, potrawki z kurczaka czy risotto.

/ 6Sałatka jarzynowa

Obraz
© iStock.com

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinnych spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Warzywa ugotowane w rosole – marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone gotowane ziemniaki, kiszone ogórki, jabłko, cebulę, groszek i jajka. Składniki mieszamy i łączymy z sosem majonezowo-musztardowym.

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami