Krokiety
- 1,5 kiszonej kapusty
- 50 dag pieczarek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 duże cebule
- 40 dag żółtego sera
- sól,pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- bułka tarta
- jajko
Usmażyć 20 naleśników.
Marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,dodać do kiszonej kapusty(przed gotowaniem kapustę należy wypłukać w zimnej wodzie)i gotować do miękkości.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki (wcześniej oczyszczone).Ugotowaną kapustę z warzywami, pieczarki, cebulę, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać ,dodać starty żółty ser i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na naleśniku położyć farsz, zwinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krokiety podawać ciepłe z barszczem czerwonym.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze