Trwa ładowanie...
d43jdzn
28-07-2014 11:02

Kiszenie ogórków

Przepis
3.0
(3 głosy)
Oceń:
d43jdzn
Składniki
  • Ogórki gruntowe 15 kg
  • Woda mineralna nie gazowana 15 l
  • Koper 3 wiązki
  • Czosnek 4 duże główki
  • Chrzan świeży korzeń 400 g
  • Sól około 300 g
  • Gorczyca,kolędra
Przepis

1.Umyć ogórki dokładnie.2.Włożyć do wypażonych szczelnych słoi lub beczułki.Na dno uprzednio dodać połowę z przewidzianej ilości dodatków do kiszenia,obrany rozdrobniony czosnek i chrzan,umyty pocięty w mniejsze kawałki koper,możemy dodać parę ziaren gorczycy i kolędry-resztę na wierzch.3.Do szczelnie ułożonych ogórków wlać gorąca zalewę z wody i soli tak by przykryła wszystko.Zakręcić-odstawić do zakiszenia. Po około 7-14 dniach w zależności od temperatury będą ogórki małosolne-na kiszone muśimy wynieść je do chłodnej spiżarki lub piwnicySmacznego.http://youtu.be/4uf8qpeGvmM

Przepis dodał użytkownik Boguś

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43jdzn
d43jdzn
d43jdzn
Więcej tematów
d43jdzn