Największy mit związany z kawą. Czy ty też w niego wierzysz?
Każdy kawosz wie, że źródłem aromatycznego naparu są małe, czarne ziarna. Pod wpływem temperatury i światła tracą swój aromat. Dlatego tak istotne jest, by kawę przechowywać właściwie. Czyli gdzie? Obalamy największy mit dotyczący przechowywania kawy
Przechowywanie kawy w lodówce
Każdy co najmniej raz w życiu słyszał o tym sposobie – kawa powinna być przechowywana w lodówce. Ma to zagwarantować świeżość i intensywny aromat ziaren.
Czy faktycznie tak jest? Oczywiście, że nie! Wręcz przeciwnie – przechowywanie kawy w lodówce wpływa negatywnie na jej smak.
Czy wiecie, że wysypana na spodek i umieszczona w lodówce kawa pochłania zapachy? Tak, to prawda, kawa w lodówce to świetny pomysł na pozbycie się z niej przykrych zapachów – cebuli, ryby, kiełbasy. Z powodzeniem możecie więc stosować ją jako pochłaniacz zapachów.
Jak później smakuje napar z takiej kawy? Na pewno… intrygująco. A co poza tym dzieje się z kawą umieszczoną w lodówce? Różnica temperatur ma negatywny wpływ na trwałość ziaren kawy, niska temperatura z kolei nie pozwala na uwolnienie się pełnego aromatu olejków eterycznych zawartych w ziarnach.
Dodatkowo zamknięta w opakowaniu kawa zaczyna parować i się skraplać. Wilgoć służy rozwojowi pleśni – a to jest ostatnie, czego chcielibyśmy posmakować.
Nutka karmelu pod pieczoną skorupką. Pycha!
Jak przechowywać kawę?
Zatem, jak przechowywać kawę, by nie straciła na smaku oraz zapachu?
- kawa powinna być przechowywana w opakowaniu fabrycznym – zamkniętym szczelnie np. za pomocą klipsa do opakowań. Słoiki, puszki i plastikowe pojemniki chłoną zapachy
- kawę należy trzymać z dala od promieni słonecznych – najlepiej w ciemnej i suchej szafce
- kawy nie należy przechowywać w pobliżu źródeł ciepła – kuchenek czy piecyków
- kawy nie należy mielić na zapas – każdorazowo należy mielić odpowiednią ilość ziaren, by zużyć je od razu
Zobacz także: