Trwa ładowanie...

Największy mit związany z kawą. Czy ty też w niego wierzysz?

Każdy kawosz wie, że źródłem aromatycznego naparu są małe, czarne ziarna. Pod wpływem temperatury i światła tracą swój aromat. Dlatego tak istotne jest, by kawę przechowywać właściwie. Czyli gdzie? Obalamy największy mit dotyczący przechowywania kawy

Niektórzy wierzą, że kawę należy przechowywać w lodówceNiektórzy wierzą, że kawę należy przechowywać w lodówceŹródło: 123RF
d2y13dw
d2y13dw

Przechowywanie kawy w lodówce

Każdy co najmniej raz w życiu słyszał o tym sposobie – kawa powinna być przechowywana w lodówce. Ma to zagwarantować świeżość i intensywny aromat ziaren.

Czy faktycznie tak jest? Oczywiście, że nie! Wręcz przeciwnie – przechowywanie kawy w lodówce wpływa negatywnie na jej smak.

Czy wiecie, że wysypana na spodek i umieszczona w lodówce kawa pochłania zapachy? Tak, to prawda, kawa w lodówce to świetny pomysł na pozbycie się z niej przykrych zapachów – cebuli, ryby, kiełbasy. Z powodzeniem możecie więc stosować ją jako pochłaniacz zapachów.

Jak później smakuje napar z takiej kawy? Na pewno… intrygująco. A co poza tym dzieje się z kawą umieszczoną w lodówce? Różnica temperatur ma negatywny wpływ na trwałość ziaren kawy, niska temperatura z kolei nie pozwala na uwolnienie się pełnego aromatu olejków eterycznych zawartych w ziarnach.

d2y13dw

Dodatkowo zamknięta w opakowaniu kawa zaczyna parować i się skraplać. Wilgoć służy rozwojowi pleśni – a to jest ostatnie, czego chcielibyśmy posmakować.

Nutka karmelu pod pieczoną skorupką. Pycha!

Jak przechowywać kawę?

Zatem, jak przechowywać kawę, by nie straciła na smaku oraz zapachu?

  • kawa powinna być przechowywana w opakowaniu fabrycznym – zamkniętym szczelnie np. za pomocą klipsa do opakowań. Słoiki, puszki i plastikowe pojemniki chłoną zapachy
  • kawę należy trzymać z dala od promieni słonecznych – najlepiej w ciemnej i suchej szafce
  • kawy nie należy przechowywać w pobliżu źródeł ciepła – kuchenek czy piecyków
  • kawy nie należy mielić na zapas – każdorazowo należy mielić odpowiednią ilość ziaren, by zużyć je od razu
d2y13dw

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj