Tego musisz spróbować! 5 egzotycznych produktów dla miłośników kulinarnych eksperymentów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Kulinarne trendy

Obraz
© 123RF

Są bardzo egzotyczne i prawdopodobnie nigdy o nich nie słyszałeś. Prawdopodobnie również ciężko będzie je dostać. Mimo wszystko na te niebanalne produkty warto zapolować – są pyszne, orientalne, dziwaczne i… zapamiętasz je na zawsze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Maniok jadalny

Obraz
© 123RF

Maniok, czyli cassava, uprawiany jest w Brazylii i Azji Południowej, popularny w krajach Afryki, gdzie maniok jest podstawą wyżywienia. Niedawno uznany za superfood z uwagi na bogactwo witaminy C, żelaza, cynku i miedzi. Polecany weganom, osobom z nietolerancją glutenu i chorym na IBS.

Co można zrobić z bulwy? Jada się ją podobnie jak ziemniaki – np. w postaci purée czy frytek. W Brazylii przerabiany na farinhę, którą posypuje się gotowe dania. W Polsce maniok szerzej znany jest pod postacią tapioki – pysznych kuleczek, które wykorzystuje się w deserach.

/ 6Tamaryndowiec indyjski

Obraz
© 123RF

W Polsce mało znany – jedynie pod postacią pasty zamkniętej w słoiczku. Tamaryndowiec pochodzi z Afryki – rośnie na drzewach w grubych, omszałych strąkach. Skrywają one nasiona pokryte lepką, brązową masą. To właśnie ona stanowi unikalny dodatek do tradycyjnych potraw w Afryce, w wielu krajach Azji i na Karaibach. Tam też jada się liście tamaryndowca z uwagi na bogactwo wapnia i witaminy C.

W zależności od dojrzałości owocu pasta z tamaryndowca może mieć kwaśny lub wręcz cierpki posmak. Idealnie nadaje się do wielu potraw warzywnych, curry, sosów, jest bazą hinduskiego dania pani puri, a w Meksyku stanowi składnik orzeźwiającego napoju aguas frescas.

/ 6Bligia pospolita

Obraz
© 123RF

Bligia pospolita, czyli ackee, należy do roślin mydleńcowatych, podobnie jak znane już w Polsce liczi. Jest składnikiem narodowego jamajskiego dania rybnego, ale uwaga! Ten owoc jest silnie trujący – a konkretnie jego skórka i nasiona. Również spożycie niedojrzałych owoców jest ryzykowne – może prowadzić do hipoglikemii i tzw. jamajskiej choroby wymiotnej.

Trzeba jednak przyznać, że bligia pospolita fascynuje swym wyglądem, a w dodatku jest bogata w składniki odżywcze. Suszoną skórkę i nasiona wykorzystuje się w medycynie, miąższ jada się z daniami słonymi, ale też duży odsetek upraw jest eksportowany w postaci puszkowanej. Z owoców wytwarza się także… mydło.

/ 6Pachnotka zwyczajna

Obraz
© 123RF

Shiso, czyli pachnotka zwyczajna, to niesamowite zioło o niepozornym wyglądzie. Spokrewniona z naszą poczciwą miętą, w Polsce uprawiana jako roślina ozdobna.

Wykorzystywana w dużej mierze w kuchni japońskiej w postaci świeżej i suszonej – sproszkowane liście czerwonej pachnotki zwyczajnej dodaje się do ryżu, świeżą podaje się m.in. do sushi. Shiso jada się w Japonii z wieloma daniami – układając na talerzu liście pachnotki niczym mało finezyjne przybranie. Europejczyk raczej pozostawiłby je na talerzu, podczas gdy Azjaci traktują pachnotkę jako istotny element dania i zjadają jej liście ze smakiem.

/ 6Banan warzywny

Obraz
© 123RF

Znany raczej jako plantan, choć polska nazwa "banan warzywny" jest bardziej intrygująca. Czym jest plantan? Pozornie przypomina zwykłego banana. Plantany jednak obierają się z trudem, ale też trudno zjeść je na surowo. Są mączyste i nadają się do spożycia dopiero po obróbce cieplnej.

Plantana podaje się do kurczaka, ryb, ale też na słodko. Kroi się go na plastry i smaży – na chrupko z dodatkiem soli i przypraw lub karmelizuje z cukrem. Ten podawany także w formie purée to najczęściej plantan verde, podczas gdy plantan madruos jest lekko brązowy, dużo słodszy, choć też jadalny tylko po usmażeniu czy upieczeniu.

Czy warto go jeść? Owszem, bo jest intrygująco pyszny i podobnie jak lubiane przez nas banany stanowi źródło magnezu, potasu, żelaza, cynku i błonnika.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce