Tego musisz spróbować! 5 egzotycznych produktów dla miłośników kulinarnych eksperymentów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Kulinarne trendy

Obraz
© 123RF

Są bardzo egzotyczne i prawdopodobnie nigdy o nich nie słyszałeś. Prawdopodobnie również ciężko będzie je dostać. Mimo wszystko na te niebanalne produkty warto zapolować – są pyszne, orientalne, dziwaczne i… zapamiętasz je na zawsze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Maniok jadalny

Obraz
© 123RF

Maniok, czyli cassava, uprawiany jest w Brazylii i Azji Południowej, popularny w krajach Afryki, gdzie maniok jest podstawą wyżywienia. Niedawno uznany za superfood z uwagi na bogactwo witaminy C, żelaza, cynku i miedzi. Polecany weganom, osobom z nietolerancją glutenu i chorym na IBS.

Co można zrobić z bulwy? Jada się ją podobnie jak ziemniaki – np. w postaci purée czy frytek. W Brazylii przerabiany na farinhę, którą posypuje się gotowe dania. W Polsce maniok szerzej znany jest pod postacią tapioki – pysznych kuleczek, które wykorzystuje się w deserach.

/ 6Tamaryndowiec indyjski

Obraz
© 123RF

W Polsce mało znany – jedynie pod postacią pasty zamkniętej w słoiczku. Tamaryndowiec pochodzi z Afryki – rośnie na drzewach w grubych, omszałych strąkach. Skrywają one nasiona pokryte lepką, brązową masą. To właśnie ona stanowi unikalny dodatek do tradycyjnych potraw w Afryce, w wielu krajach Azji i na Karaibach. Tam też jada się liście tamaryndowca z uwagi na bogactwo wapnia i witaminy C.

W zależności od dojrzałości owocu pasta z tamaryndowca może mieć kwaśny lub wręcz cierpki posmak. Idealnie nadaje się do wielu potraw warzywnych, curry, sosów, jest bazą hinduskiego dania pani puri, a w Meksyku stanowi składnik orzeźwiającego napoju aguas frescas.

/ 6Bligia pospolita

Obraz
© 123RF

Bligia pospolita, czyli ackee, należy do roślin mydleńcowatych, podobnie jak znane już w Polsce liczi. Jest składnikiem narodowego jamajskiego dania rybnego, ale uwaga! Ten owoc jest silnie trujący – a konkretnie jego skórka i nasiona. Również spożycie niedojrzałych owoców jest ryzykowne – może prowadzić do hipoglikemii i tzw. jamajskiej choroby wymiotnej.

Trzeba jednak przyznać, że bligia pospolita fascynuje swym wyglądem, a w dodatku jest bogata w składniki odżywcze. Suszoną skórkę i nasiona wykorzystuje się w medycynie, miąższ jada się z daniami słonymi, ale też duży odsetek upraw jest eksportowany w postaci puszkowanej. Z owoców wytwarza się także… mydło.

/ 6Pachnotka zwyczajna

Obraz
© 123RF

Shiso, czyli pachnotka zwyczajna, to niesamowite zioło o niepozornym wyglądzie. Spokrewniona z naszą poczciwą miętą, w Polsce uprawiana jako roślina ozdobna.

Wykorzystywana w dużej mierze w kuchni japońskiej w postaci świeżej i suszonej – sproszkowane liście czerwonej pachnotki zwyczajnej dodaje się do ryżu, świeżą podaje się m.in. do sushi. Shiso jada się w Japonii z wieloma daniami – układając na talerzu liście pachnotki niczym mało finezyjne przybranie. Europejczyk raczej pozostawiłby je na talerzu, podczas gdy Azjaci traktują pachnotkę jako istotny element dania i zjadają jej liście ze smakiem.

/ 6Banan warzywny

Obraz
© 123RF

Znany raczej jako plantan, choć polska nazwa "banan warzywny" jest bardziej intrygująca. Czym jest plantan? Pozornie przypomina zwykłego banana. Plantany jednak obierają się z trudem, ale też trudno zjeść je na surowo. Są mączyste i nadają się do spożycia dopiero po obróbce cieplnej.

Plantana podaje się do kurczaka, ryb, ale też na słodko. Kroi się go na plastry i smaży – na chrupko z dodatkiem soli i przypraw lub karmelizuje z cukrem. Ten podawany także w formie purée to najczęściej plantan verde, podczas gdy plantan madruos jest lekko brązowy, dużo słodszy, choć też jadalny tylko po usmażeniu czy upieczeniu.

Czy warto go jeść? Owszem, bo jest intrygująco pyszny i podobnie jak lubiane przez nas banany stanowi źródło magnezu, potasu, żelaza, cynku i błonnika.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru