Domowe falafele. Jak je przygotować krok po kroku?

Smażone w głębokim tłuszczu pulpeciki z ciecierzycy, czyli falafele, to potrawa bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Kupimy je nie tylko w restauracjach, ale także w wielu ulicznych punktach, specjalizujących się właśnie w przyrządzaniu i sprzedaży tej smacznej przekąski. Ale bez trudu falafele zrobimy w domu. Wystarczy tylko trochę czasu.

FalafelPrzepis na pyszne falafele
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Najlepsze falafele są przygotowywane z suszonej ciecierzycy, którą trzeba na całą noc moczyć. Oczywiście możemy wykorzystać cieciorkę z puszki lub słoika, ale wtedy konsystencja kotlecików będzie trochę inna. Ciecierzycę namaczamy w dużej ilości wody, bo może ona nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.

Jak gotować ciecierzycę?

Namoczone i odcedzone ziarna zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Wody nie solimy, bo skórka na ziarnach stanie się twarda. W niektórych przepisach znajdziemy informację, by ciecierzycy nie gotować, ale wykorzystać tylko namoczone ziarna. Można tak zrobić, jeśli dysponujemy ziarnami, które nie spędziły długich miesięcy w sklepie. W Polsce taka ciecierzyca jest raczej trudno dostępna.

Jeśli mamy gotową ciecierzycę, to już tylko krok od falafeli. Wrzucamy cieciorkę do miksera i dodajemy pozostałe składniki, czyli posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Najczęściej do falafeli dodaje się natkę pietruszki lub kolendry, mielony kumin, sól i czasem pieprz. Możemy także dodać trochę sody gazowanej, która spowoduje, że kotleciki będą bardziej pulchne.

Wszystko miksujemy, ale tak, by masa nie zrobiła się całkiem gładka. W najlepszych falafelach musimy wyczuwać kawałeczki ciecierzycy. Ze zmiksowanej masy formujemy małe kulki, odstawiamy je na lekko wilgotną deskę.

Jak smażyć falafele?

Falafele smażymy w głębokim oleju, nagrzanym mniej więcej do 180 stopni C. Odpowiednią temperaturę sprawdzamy wrzucając kawałeczek masy. Gdy natychmiast wypłynie, temperatura jest odpowiednia. Falafele smażymy aż się zrumienią, odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy, najlepiej w chlebku pita z sałatą, pomidorami lub innymi warzywami.

Siekane kotlety z kurczaka

Smacznego! Przepis na różowe naleśniki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia