Trwa ładowanie...

Domowe falafele. Jak je przygotować krok po kroku?

Smażone w głębokim tłuszczu pulpeciki z ciecierzycy, czyli falafele, to potrawa bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Kupimy je nie tylko w restauracjach, ale także w wielu ulicznych punktach, specjalizujących się właśnie w przyrządzaniu i sprzedaży tej smacznej przekąski. Ale bez trudu falafele zrobimy w domu. Wystarczy tylko trochę czasu.

Przepis na pyszne falafelePrzepis na pyszne falafeleŹródło: 123RF
d4detro
d4detro

Najlepsze falafele są przygotowywane z suszonej ciecierzycy, którą trzeba na całą noc moczyć. Oczywiście możemy wykorzystać cieciorkę z puszki lub słoika, ale wtedy konsystencja kotlecików będzie trochę inna. Ciecierzycę namaczamy w dużej ilości wody, bo może ona nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.

Jak gotować ciecierzycę?

Namoczone i odcedzone ziarna zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Wody nie solimy, bo skórka na ziarnach stanie się twarda. W niektórych przepisach znajdziemy informację, by ciecierzycy nie gotować, ale wykorzystać tylko namoczone ziarna. Można tak zrobić, jeśli dysponujemy ziarnami, które nie spędziły długich miesięcy w sklepie. W Polsce taka ciecierzyca jest raczej trudno dostępna.

Jeśli mamy gotową ciecierzycę, to już tylko krok od falafeli. Wrzucamy cieciorkę do miksera i dodajemy pozostałe składniki, czyli posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Najczęściej do falafeli dodaje się natkę pietruszki lub kolendry, mielony kumin, sól i czasem pieprz. Możemy także dodać trochę sody gazowanej, która spowoduje, że kotleciki będą bardziej pulchne.

Wszystko miksujemy, ale tak, by masa nie zrobiła się całkiem gładka. W najlepszych falafelach musimy wyczuwać kawałeczki ciecierzycy. Ze zmiksowanej masy formujemy małe kulki, odstawiamy je na lekko wilgotną deskę.

d4detro

Jak smażyć falafele?

Falafele smażymy w głębokim oleju, nagrzanym mniej więcej do 180 stopni C. Odpowiednią temperaturę sprawdzamy wrzucając kawałeczek masy. Gdy natychmiast wypłynie, temperatura jest odpowiednia. Falafele smażymy aż się zrumienią, odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy, najlepiej w chlebku pita z sałatą, pomidorami lub innymi warzywami.

Siekane kotlety z kurczaka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Smacznego! Przepis na różowe naleśniki

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj