Domowe falafele. Jak je przygotować krok po kroku?

Smażone w głębokim tłuszczu pulpeciki z ciecierzycy, czyli falafele, to potrawa bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Kupimy je nie tylko w restauracjach, ale także w wielu ulicznych punktach, specjalizujących się właśnie w przyrządzaniu i sprzedaży tej smacznej przekąski. Ale bez trudu falafele zrobimy w domu. Wystarczy tylko trochę czasu.

FalafelPrzepis na pyszne falafele
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Najlepsze falafele są przygotowywane z suszonej ciecierzycy, którą trzeba na całą noc moczyć. Oczywiście możemy wykorzystać cieciorkę z puszki lub słoika, ale wtedy konsystencja kotlecików będzie trochę inna. Ciecierzycę namaczamy w dużej ilości wody, bo może ona nawet trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.

Jak gotować ciecierzycę?

Namoczone i odcedzone ziarna zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Wody nie solimy, bo skórka na ziarnach stanie się twarda. W niektórych przepisach znajdziemy informację, by ciecierzycy nie gotować, ale wykorzystać tylko namoczone ziarna. Można tak zrobić, jeśli dysponujemy ziarnami, które nie spędziły długich miesięcy w sklepie. W Polsce taka ciecierzyca jest raczej trudno dostępna.

Jeśli mamy gotową ciecierzycę, to już tylko krok od falafeli. Wrzucamy cieciorkę do miksera i dodajemy pozostałe składniki, czyli posiekaną cebulę, czosnek oraz przyprawy. Najczęściej do falafeli dodaje się natkę pietruszki lub kolendry, mielony kumin, sól i czasem pieprz. Możemy także dodać trochę sody gazowanej, która spowoduje, że kotleciki będą bardziej pulchne.

Wszystko miksujemy, ale tak, by masa nie zrobiła się całkiem gładka. W najlepszych falafelach musimy wyczuwać kawałeczki ciecierzycy. Ze zmiksowanej masy formujemy małe kulki, odstawiamy je na lekko wilgotną deskę.

Jak smażyć falafele?

Falafele smażymy w głębokim oleju, nagrzanym mniej więcej do 180 stopni C. Odpowiednią temperaturę sprawdzamy wrzucając kawałeczek masy. Gdy natychmiast wypłynie, temperatura jest odpowiednia. Falafele smażymy aż się zrumienią, odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy, najlepiej w chlebku pita z sałatą, pomidorami lub innymi warzywami.

Siekane kotlety z kurczaka

Smacznego! Przepis na różowe naleśniki

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇