Najlepsze na świecie pierogi z truskawkami. Sprawdzony przepis
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, czas więc przygotować przepyszne pierożki. Najlepiej smakują polane śmietaną z cukrem. Pierogi z truskawkami to doskonały pomysł na słodki podwieczorek dla całej rodziny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru.
- Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków, aby było wygodniej je rozwałkować.
- Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na środek nakładamy truskawki.
- Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie - od momentu, aż wypłyną około 3-4 minuty.
- Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl