Musaka, czyli grecka zapiekanka
Grecki przysmak przygotowała Ania Starmach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Anna Starmach, jurorka programu "MasteChef", pokazała, jak przygotować musakę, czyli grecką zapiekankę. Wyjaśniła też, co zrobić z bakłażanem, aby stracił swoją gorycz oraz jak zrobić sos beszamelowy bez grudek.
Musaka
Składniki:
700 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina)
2 bakłażany
400 g ugotowanych ziemniaków
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
Oregano
1/2 szkl. wina czerwonego
500 ml mleka
30 g masła
30 g mąki
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą. Odstaw na 15 min., po tym czasie bakłażany umyj i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu. Mięso duś na małym ogniu około 40 min. Z mleka, mąki, masła przygotuj beszamel, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ bakłażanami i beszamelem. Zapiekaj 40 min. w 180 st. C.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Meksykański gulasz w wersji fit
Specjały kuchni hiszpańskiej
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.