Mille-feuille truskawkowe i chłodnik truskawkowo-pomidorowy

Idealne jako przekąska lub dodatek do deserów. Mowa o polskich truskawkach, które już pojawiły się na targowiskach. W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały truskawki. Kucharz i uczestnik "MasterChefa" Charles Daigneault przygotował dania takie jak: truskawki w szklance z mascarpone, chłodnik truskawkowo-pomidorowy oraz mille-feuille truskawkowe. Mille-feuille to francuskie ciastka pieczone cieniutkich kawałeczkach z waniliowym kremem. Zobaczcie przepis.

SKOMENTUJ

Idealne jako przekąska lub dodatek do deserów. Mowa o polskich truskawkach, które już pojawiły się na targowiskach. W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały truskawki. Kucharz i uczestnik "MasterChefa" Charles Daigneault przygotował dania takie jak: truskawki w szklance z mascarpone, chłodnik truskawkowo-pomidorowy oraz mille-feuille truskawkowe. Mille-feuille to francuskie ciastka pieczone cieniutkich kawałeczkach z waniliowym kremem. Zobaczcie przepis.

Mille-feuille truskawkowe
Składniki:
0.5 kg truskawek
1 op. ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30 proc.
6 łyżek cukru
mała garść mięty

Przygotowanie:
Ciasto francuskie posmarować jajkiem i posypać cukrem ( można dodać cynamon)
. Potem ciasto pokroić na prostokąty 5x10 cm i piec 20 min w temperaturze 200 st. Śmietanę podgrzać delikatnie z 2 łyżkami cukru i trochę mięty, ok. 12 min. Potem włożyć do lodówki. Schodzoną śmietanę ubić trzepaczką.
Mille-feuille: posmarować 1 prostokąt upieczonego ciasta francuskiego śmietaną, dodać pokrojone truskawki i położyć kolejny prostokąt ciasta. I jeszcze raz posmarować śmietaną i dodać truskawki. Ilość warstw mille-feuille może być dowolna.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka