Mille-feuille truskawkowe i chłodnik truskawkowo-pomidorowy
Idealne jako przekąska lub dodatek do deserów. Mowa o polskich truskawkach, które już pojawiły się na targowiskach. W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały truskawki. Kucharz i uczestnik "MasterChefa" Charles Daigneault przygotował dania takie jak: truskawki w szklance z mascarpone, chłodnik truskawkowo-pomidorowy oraz mille-feuille truskawkowe. Mille-feuille to francuskie ciastka pieczone cieniutkich kawałeczkach z waniliowym kremem. Zobaczcie przepis.
Idealne jako przekąska lub dodatek do deserów. Mowa o polskich truskawkach, które już pojawiły się na targowiskach. W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały truskawki. Kucharz i uczestnik "MasterChefa" Charles Daigneault przygotował dania takie jak: truskawki w szklance z mascarpone, chłodnik truskawkowo-pomidorowy oraz mille-feuille truskawkowe. Mille-feuille to francuskie ciastka pieczone cieniutkich kawałeczkach z waniliowym kremem. Zobaczcie przepis.
Mille-feuille truskawkowe
Składniki:
0.5 kg truskawek
1 op. ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30 proc.
6 łyżek cukru
mała garść mięty
Przygotowanie:
Ciasto francuskie posmarować jajkiem i posypać cukrem ( można dodać cynamon)
. Potem ciasto pokroić na prostokąty 5x10 cm i piec 20 min w temperaturze 200 st. Śmietanę podgrzać delikatnie z 2 łyżkami cukru i trochę mięty, ok. 12 min. Potem włożyć do lodówki. Schodzoną śmietanę ubić trzepaczką.
Mille-feuille: posmarować 1 prostokąt upieczonego ciasta francuskiego śmietaną, dodać pokrojone truskawki i położyć kolejny prostokąt ciasta. I jeszcze raz posmarować śmietaną i dodać truskawki. Ilość warstw mille-feuille może być dowolna.