Międzynarodowe andrzejki. Smakowita podróż po Europie

Organizując zabawy andrzejkowe, rzadko zastanawiamy się nad tradycją tego święta, a nawet nad samym jego patronem - św. Andrzejem. Mało kto pamięta nawet, że późniejszy święty, był za życia rybakiem i jednym z dwunastu uczniów Chrystusa - bratem św. Piotra. Zgodnie z nauką kościoła, Andrzej Apostoł był też założycielem Kościoła w Bizancjum i Rosji. Zginął jako męczennik, przybity do krzyża w kształcie litery x.

Międzynarodowe andrzejki. Smakowita podróż po Europie
Źródło zdjęć: © 123RF

Dziś św. Andrzej uważany jest za patrona Grecji, Szkocji i Rosji. Może więc w wieczór wróżb, organizowany w wigilię jego święta, nawiązać do apostoła choćby poprzez menu? Inspiracji możemy szukać w kuchniach tych państw, którym patronuje.

Rosyjskie przysmaki

Zacznijmy od przepisów rodem z Rosji. Krzyż św. Andrzeja to jedna z ozdób, które pojawiają się często na powierzchni kulebiaka, czyli pieczonego, dużego pieroga z ciasta drożdżowego. Kulebiak pojawia się najczęściej na stole przy okazji różnego typu świąt, andrzejki są więc doskonałą okazją, by go przygotować. Niestety nie jest to proste zadanie - wymaga sporo wysiłku i czasu.

Najważniejsze jest przygotowanie dobrego ciasta drożdżowego z mąki, wody, mleka, soli i, oczywiście, drożdży. Gdy ciasto odpowiednio urośnie, wałkuje się je na grubość centymetra i nakłada farsz. Oryginalnie do kulebiaków dodawało się uduszoną z grzybami i posiekaną kapustę kiszoną, ale są również kulebiaki z farszem z ryby, kaszy gryczanej, jajek czy warzyw. Istnieją również odmiany nadziewane mięsem. Farsz zawija się w płat ciasta, a z pozostałego wykrawa się ozdoby i przykleja jajkiem do powierzchni pieroga. Pieczenie tak przygotowanego kulebiaka trwa około godziny.

Może pielmieni nie są związane ściśle ze świętym Andrzejem, ale na pewno są jedną z najbardziej znanych rosyjskich potraw. A skoro apostoł patronuje temu właśnie zakątkowi świata, te niezwykłe pierogi, z pewnością jak najbardziej pasują do uczty z okazji jego imienin.

Pielmieni przygotowywane są z bardzo cienkiego ciasta, które nadziewa się mięsem lub rybą, a następnie gotuje w bardzo esencjonalnym bulionie. Te rosyjskie pierogi podaje się zawsze gorące, polane masłem lub śmietaną. Warto spróbować i przygotować je na andrzejkowy wieczór.

Jeśli nie mamy czasu na pracochłonne pielmieni, zróbmy łatwiejsze, a równie smakowite i także pasujące inspirowane rosyjską kuchnią - bliny.
To rosyjskie naleśniki, które jednak różnią się zasadniczo od naszych. Przede wszystkim są grubsze, mają mniejszą średnicę i robione są najczęściej z mąki gryczanej. Swoją pulchność zawdzięczają drożdżom, dodawanym do ciasta. Bliny podaje się najczęściej ze śmietaną, ale w wersji bardziej ekskluzywnej znajdzie się na nich kawior i wędzony łosoś, obowiązkowo posypany koperkiem.

Specjalność greckiej kuchni

Św. Andrzej jest także patronem Grecji. I choć dziś specjalnie nie obchodzi się tam jego imienin, to jednak, według niektórych badaczy, tradycja andrzejkowych wróżb pochodzi właśnie z Grecji. Jeśli jednak nie wystarczą nam wróżby, pokuśmy się o przygotowanie któregoś z fantastycznych greckich specjałów np. jagnięciny. Pieczony z czosnkiem udziec jagnięcy jest potrawą, bez której nie odbędzie się żadna uroczystość w tym kraju, andrzejki będą więc doskonałą okazją, by go przyrządzić.

Udziec najpierw moczy się kilka dni w przyprawionym solą, pieprzem, czosnkiem i cebulą czerwonym winie. Następnie wciera się w niego sól i pieprz, układa w dużej brytfance, smaruje oliwą, dokłada czosnek (co najmniej 30 ząbków) i piecze na małym ogniu kilka godzin. Mięso musi być bardzo miękkie.

Wegetarianie również znajdą w kuchni greckiej propozycję na andrzejkowe przyjęcie. Co ważne, zapiekany bakłażan zasmakuje również mięsożercom. Warzywa należy przekroić wzdłuż, usunąć pestki, lekko posolić i odstawić na kilka minut. Następnie posmarować oliwą i nafaszerować przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi i małymi kostkami ostrego, koziego sera.
Całość trzeba jeszcze posypać pieprzem i suszonym oregano, a następnie przez około 20 minut zapiekać w piekarniku.

Szkockie inspiracje

Inspiracji na andrzejkowe menu, możemy też szukać w Szkocji. Szkoci swojego patrona traktują z tak wielkim szacunkiem, że jego krzyż umieścili nawet w narodowej fladze.

cullen skink, typical scottish food with smoked haddock in a pot and bowl on jute
© 123RF

Wyspiarskie dania serwowane w dniu imienin patrona, nawiązują do jego profesji. A skoro św. Andrzej był patronem, łatwo się domyślić, że na stołach w dniu jego święta królują ryby.

Najbardziej popularną potrawą jest zupa cullen skink. To bardzo nietypowe danie. Autentyczny cullen skink robi się z wędzonego na zimno dorsza, którego gotuje się w wodzie z dodatkiem małej ilości mleka, ziemniaków i soli. Zupę podaje się wyłącznie z chlebem. W naszych warunkach do jej przygotowania nadawać się będzie każda w miarę chuda ryba wędzona.

Innym andrzejkowym przysmakiem w Szkocji jest pieczeń z baraniny, ale w odróżnieniu od Grecji z dodatkiem rozmarynu. Mięsa wcześniej się nie marynuje, jedynie naciera ziołami i pozostawia w zimnym miejscu nawet na dwa dni. Potem piecze się je, polewając tłuszczem i smarując powierzchnię mięsa zamoczonym w sokach z pieczenia pędzelkiem ze świeżego rozmarynu.

Wybór tradycyjnych dań, związanych z Andrzejem Apostołem, jest ogromny. Może więc warto, zamiast zwykłych imprezowych przekąsek, tym razem przygotować prawdziwie andrzejkową ucztę?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów