Meksykańskie polędwiczki. Mięso, które rozpływa się w ustach
Polędwiczki wieprzowe duszone w wyrazistym meksykańskim sosie z kukurydzą. Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z ryżem. Przekonajcie się sami. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Duszenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Składniki na sos:
- 10 łyżek ketchupu pikantnego
 - 6 łyżek soku z pomarańczy
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 - ½ łyżeczki majeranku
 - ½ łyżeczki papryki ostrej
 - sól
 - ½ puszki kukurydzy
 
Przepis
- Mięso myję, osuszam kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie smażę na rozgrzanym oleju.
 - Na drugiej większej patelni na rozgrzanym oleju, smażę obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Wlewam ketchup, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańcza,, wsypuję majeranek, paprykę ostrą i gotuję do chwili połączenia się składników. Kukurydze odlewam z zalewy i dodaję do sosu.
 - Mięso po usmażeniu zanurzam w sosie i dwie minutki gotuję.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl