Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem

Wołowina z fasolą i papryką to propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad. Dzięki pikantnym przyprawom, gulasz doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc na zimowy obiad. Danie doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Przepis z bloga "Daylicooking".

Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsemKonkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • woda
  • 2-3 łyżki oleju

Przepis

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, a potem drobno posiekać.
  • Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej, zeszklić i delikatnie zrumienić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, ciągle mieszając.
  • W czajniku zagotować wodę.
  • Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy: mieloną wędzoną paprykę, słodką paprykę, kumin, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać gorącą wodę (powinno być jej 2-3 cm powyżej poziomu mięsa). Zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
  • Dodać czerwoną fasolę (razem z zalewą), posiekany czosnek i czerwoną paprykę. Przyprawić całość do smaku solą i gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Pod koniec dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zagotować i ewentualnie doprawić.
  • Podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub podpieczonymi plackami tortilli. Można bezpośrednio na talerzu na środek dania nałożyć duży kleks gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę