WAŻNE
TERAZ

Sędzia Iwaniec zawieszony. Minister Żurek o powodach decyzji

Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem

Wołowina z fasolą i papryką to propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad. Dzięki pikantnym przyprawom, gulasz doskonale rozgrzewa, sprawdzi się więc na zimowy obiad. Danie doskonale smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Przepis z bloga "Daylicooking".

Konkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsemKonkurencja dla chilli con carne. Przepis na rozgrzewający gulasz z fasolą i mięsem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • ok. 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 średnie liście laurowe
  • 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • woda
  • 2-3 łyżki oleju

Przepis

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki, a potem drobno posiekać.
  • Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzać olej, zeszklić i delikatnie zrumienić cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, ciągle mieszając.
  • W czajniku zagotować wodę.
  • Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy: mieloną wędzoną paprykę, słodką paprykę, kumin, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Wlać gorącą wodę (powinno być jej 2-3 cm powyżej poziomu mięsa). Zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez kilka minut.
  • Dodać czerwoną fasolę (razem z zalewą), posiekany czosnek i czerwoną paprykę. Przyprawić całość do smaku solą i gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Pod koniec dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zagotować i ewentualnie doprawić.
  • Podawać z chrupiącym pieczywem, ryżem lub podpieczonymi plackami tortilli. Można bezpośrednio na talerzu na środek dania nałożyć duży kleks gęstej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie