Przepyszne placuszki z kukurydzy
Placki jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków, ale także cukinii, marchewki, dyni czy... kukurydzy. Kukurydziane placuszki świetnie komponują się z pomidorową salsą.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być wyczuwalne kawałki ziaren.
 - Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren.
 - Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.
 - Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl