Przepyszne placuszki z kukurydzy
Placki jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków, ale także cukinii, marchewki, dyni czy... kukurydzy. Kukurydziane placuszki świetnie komponują się z pomidorową salsą.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być wyczuwalne kawałki ziaren.
- Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren.
- Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.
- Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl