Naleśniki meksykańskie z mięsem mielonym

Pyszne naleśniki z mięsnym farszem, zapiekane z sosem pomidorowym i żółtym serem. Są bardzo kolorowe, smaczne i pikantne. W sam raz dla wielbicieli ostrych przypraw.

Naleśniki meksykańskieNaleśniki meksykańskie
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (200 g)
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego żółtego sera
  • masło do formy
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany, chili w proszku
  • 200 ml sosu pomidorowego

Przepis

  • Ciasto: mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.
  • Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki.
  • Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę, kukurydzę i seler naciowy. Doprawić do smaku.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać. Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
  • Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć.
  • Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, zalać sosem pomidorowym, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce