Żeberka z grilla podane w sosie meksykańskim

Sposobów na przyrządzanie żeberek jest wiele. Możemy je piec, smażyć, dusić, gotować i oczywiście grillować. Odpowiednio dobrane składniki uwypuklą smak mięsa.

Pieczone żeberkaPieczone żeberka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Zaprawa:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sos:

  • 1/3 szklanki sosu z ananasa
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki posiekanego czosnku

Przepis

  • W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki zaprawy, natrzeć nią płat ładnych grubych żeberek, odłożyć zawinięte w folię w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • Grill lub piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C.
  • Piec żeberka obracając przez 30 minut. Składniki sosu zmiksować, połowę sosu rozsmarować na żeberkach i dopiec przez następne 30 minut obracając kilkakrotnie.
  • Pozostały sos podgrzać (można lekko zagęścić mąką, jeśli jest zbyt wodnisty).
  • Żeberka podzielić na porcję, podawać z ryżem, białym pieczywem lub ziemniakami z dodatkiem sosu i surówek.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja