Klasyk meksykańskiej kuchni. W tym smaku można się zakochać

Meksykańska kuchnia jest pełna smaku, aromatu i kolorów. Dominują w niej pikane przyprawy, które doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Na kolację proponujemy klasyk meksykańskiej kuchni - indyka w sosie mole. Przepis pochodzi z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Klasyk meksykańskiej kuchni. W tym smaku można się zakochaćKlasyk meksykańskiej kuchni. W tym smaku można się zakochać
Anna Kamińska

Sos mole:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana papryka chipotle z puszki
  • 2 łyżeczki sosu adobo z puszki
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 30 g czekolady 85 proc.

Indyk:

  • 500 g piersi indyka eko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka klarowanego masła

Przepis

  • Najpierw przygotuj sos. Garnek postaw na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, podgrzewaj często mieszając przez 5 minut, aż zmiękną i zaczną pachnieć.
  • Teraz dodaj paprykę chipotle, sos adobo i pomidory z puszki. Wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Zmniejszyć ogień do minimum i gotuj przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Teraz wszystko wlej do kielicha blendera. Dodaj bulion drobiowy, chili w proszku, cynamon, sól i pieprz. Miksuj, aż dobrze się połączą.
  • Sos przełóż do garnka i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Sos jest gotowy.
  • Przechowuj go w lodówce do 2 tygodni w zamkniętym pojemniku. Można go również zamrozić do 2 miesięcy.
  • Pierś indyka oczyść z błon, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj solą i płatkami chili. Zawiń w folię i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • Wyjmij i zostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Na żeliwnej patelni rozgrzej masło klarowane i połóż mięso indyka. Obsmaż na ostrym ogniu ze wszystkich stron, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Wyłącz grzanie, zdejmij pokrywę i zostaw mięso na 15 minut.
  • Połóż na deskę, pokrój i polej sosem mole. Podawaj z warzywami, ryżem lub tortillą.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej